El primer centre al món dedicat íntegrament a la investigació, la formació i la difusió de la cultura del pernil curat ha llançat el primer baròmetre sobre consum i coneixement del pernil ibèric a Espanya, amb l'objectiu de donar a conèixer els hàbits de consum i la familiarització dels espanyols amb una de les grans joies de la gastronomia del país: el pernil ibèric. Aquest estudi, pioner al sector, revela que el consum de pernil ibèric està molt estès entre la població espanyola, amb més d'un 32% que el consumeix almenys una vegada a la setmana i 6 de cada 10 que almenys el consumeix una cop al mes.

Tanmateix, el coneixement sobre el pernil ibèric, la seva producció i elaboració, o els seus valors i beneficis nutricionals continua sent encara molt reduït: un 73% dels consumidors de pernil ibèric reconeix no saber res o gairebé res sobre la raça, les característiques o les denominacions de l'ibèric.

Els espanyols suspenen en coneixement sobre el pernil ibèric

El baròmetre sobre consum i coneixement del pernil ibèric a Espanya revela que només un 7% dels espanyols tenen molt coneixement sobre el pernil ibèric, mentre que més del 17% no en sap res. Gairebé la meitat dels enquestats coneix l'origen de la raça de porc ibèric o el temps mínim de curació del pernil ibèric, només un 26 % sap què és la raça, cosa que diferencia el pernil ibèric del pernil serrà.

Pernil ibèric
El coneixement sobre el pernil ibèric és molt pobre / Foto: Pixabay

Mentre els consumidors més grans de 56 anys tenen més coneixements sobre el pernil ibèric, especialment sobre el temps de curació o les seves característiques, els consumidors més joves puntuen per sota de la resta de grups en pràcticament totes les categories de coneixement com a característiques, raça, curació o denominació. Pel que fa a les zones geogràfiques, la població del sud d'Espanya és la que té més coneixement general sobre el pernil ibèric davant d'altres regions. L'estudi ressenya que 6 de cada 10 afirmen que consumirien més pernil ibèric si tinguessin més informació sobre les propietats nutricionals i beneficis per a la salut.

Així consumim pernil ibèric

Segons revelen les dades del baròmetre, una mica més de 3 de cada 10 espanyols consumeixen pernil ibèric cada setmana, encara que la majoria consumeixen amb més freqüència pernil serrà i, entre els que consumeixen més pernil ibèric, un 18,7% es decanta pel pernil de gla 50% raça ibèrica.

Pernil serrà / Foto: Pixabay
Pernil serrà / Foto: Pixabay

Pel que fa als moments del dia de major consum, l'estudi indica que habitualment el pernil ibèric a Espanya és consumit al sopar (62,4%), encara que a Andalusia es consumeix més per esmorzar (52,1%) davant de la resta de zones d'Espanya. Pel que fa a les preferències de compra, l'anàlisi mostra que la majoria de la població espanyola adquireix habitualment el pernil ibèric a l'hipermercat o supermercat, envasat (35,2 %) o tallat al moment pel xarcuter (34,8%), mentre que un 25,4% dels consumidors compra una peça sencera per tallar a casa.

Desconeixement sobre allò que mengem

El baròmetre mostra la manca d'informació i de formació sobre l'ibèric. "Aquestes dades demostren la necessitat de formar els professionals del sector de l'hostaleria i la restauració sobre un producte àmpliament estès a Espanya, i els mateixos consumidors hi estan reclamant més informació. Un dels principals objectius és tancar aquest buit existent a la formació del pernil curat i, a través dels professionals del sector, fer-la arribar a tot el públic", expliquen els responsables de l'organització que està darrere del baròmetre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!