El primer centre al món dedicat íntegrament a la investigació, la formació i la difusió de la cultura del pernil curat ha llançat el primer baròmetre sobre consum i coneixement del pernil ibèric a Espanya, amb l'objectiu de donar a conèixer els hàbits de consum i la familiarització dels espanyols amb una de les grans joies de la gastronomia del país: el pernil ibèric. Aquest estudi, pioner al sector, revela que el consum de pernil ibèric està molt estès entre la població espanyola, amb més d'un 32% que el consumeix almenys una vegada a la setmana i 6 de cada 10 que almenys el consumeix una cop al mes.
Tanmateix, el coneixement sobre el pernil ibèric, la seva producció i elaboració, o els seus valors i beneficis nutricionals continua sent encara molt reduït: un 73% dels consumidors de pernil ibèric reconeix no saber res o gairebé res sobre la raça, les característiques o les denominacions de l'ibèric.
Els espanyols suspenen en coneixement sobre el pernil ibèric
El baròmetre sobre consum i coneixement del pernil ibèric a Espanya revela que només un 7% dels espanyols tenen molt coneixement sobre el pernil ibèric, mentre que més del 17% no en sap res. Gairebé la meitat dels enquestats coneix l'origen de la raça de porc ibèric o el temps mínim de curació del pernil ibèric, només un 26 % sap què és la raça, cosa que diferencia el pernil ibèric del pernil serrà.

Mentre els consumidors més grans de 56 anys tenen més coneixements sobre el pernil ibèric, especialment sobre el temps de curació o les seves característiques, els consumidors més joves puntuen per sota de la resta de grups en pràcticament totes les categories de coneixement com a característiques, raça, curació o denominació. Pel que fa a les zones geogràfiques, la població del sud d'Espanya és la que té més coneixement general sobre el pernil ibèric davant d'altres regions. L'estudi ressenya que 6 de cada 10 afirmen que consumirien més pernil ibèric si tinguessin més informació sobre les propietats nutricionals i beneficis per a la salut.
Així consumim pernil ibèric
Segons revelen les dades del baròmetre, una mica més de 3 de cada 10 espanyols consumeixen pernil ibèric cada setmana, encara que la majoria consumeixen amb més freqüència pernil serrà i, entre els que consumeixen més pernil ibèric, un 18,7% es decanta pel pernil de gla 50% raça ibèrica.

Pel que fa als moments del dia de major consum, l'estudi indica que habitualment el pernil ibèric a Espanya és consumit al sopar (62,4%), encara que a Andalusia es consumeix més per esmorzar (52,1%) davant de la resta de zones d'Espanya. Pel que fa a les preferències de compra, l'anàlisi mostra que la majoria de la població espanyola adquireix habitualment el pernil ibèric a l'hipermercat o supermercat, envasat (35,2 %) o tallat al moment pel xarcuter (34,8%), mentre que un 25,4% dels consumidors compra una peça sencera per tallar a casa.
Desconeixement sobre allò que mengem
El baròmetre mostra la manca d'informació i de formació sobre l'ibèric. "Aquestes dades demostren la necessitat de formar els professionals del sector de l'hostaleria i la restauració sobre un producte àmpliament estès a Espanya, i els mateixos consumidors hi estan reclamant més informació. Un dels principals objectius és tancar aquest buit existent a la formació del pernil curat i, a través dels professionals del sector, fer-la arribar a tot el públic", expliquen els responsables de l'organització que està darrere del baròmetre.