Hola, gourmeters! Avui parlem de formatges del món. En aquest capítol, ens centrem a descobrir si aquest meravellós producte només es consumeix a casa nostra, o si hi ha altres tipus de formatges a la resta de continents. Tot i que Europa és l'epicentre formatge del món, ja podem avançar que sí, hi ha formatges de tota mena, alguns de molt curiosos, a la gran majoria de països del món. N'explicarem tots els detalls des de la formatgeria Llet Crua, al barri de Sants.

T'has preguntat mai si es fan formatges a tot el món? Europa és la part del món on es fan més formatges, però ben lluny d'aquí també hi ha formatges molt tradicionals. Un cas ben típic és el panir, un formatge fet a l'Índia. Un formatge que no porta quall i que està fet senzillament per acidificació de la llet. És un formatge que no té massa gust i que va molt bé per cuinar perquè no es fon.

A Mongòlia, per exemple, fan un altre formatge amb llet de iac o de vaca que està molt assecat i que els va molt bé per conservar a les muntanyes. I seguint amb les muntanyes, en aquest cas al Caucas, els formatges se solen fer amb llet d'ovella i es fumen

El pa de pita farcit amb formatge feta i porros i acompanyat d'una escarola amb romesco del Margarit / Foto: Marta Garreta
Plat grec fet amb formatge del restaurant Margarit. / Foto: Marta Garreta

Si viatgem una mica més al nord, a Mongòlia, per exemple, fan un altre formatge amb llet de iac o de vaca que està molt assecat i que els va molt bé per conservar a les muntanyes. I seguint amb les muntanyes, en aquest cas al Caucas, els formatges se solen fer amb llet d'ovella i es fumen. D'aquesta manera aconsegueixen una curació més equilibrada i, en canvi, no estan tan pendents de la calor que allà no tenen. On sí que tenen calor és a l'Àfrica, i per això allà solen fer quallades àcides, formatges més petits fets amb llet de cabra i molt similars als que es farien a Catalunya.

Als Estats Units o a Oceania, en canvi, els formatges els van portar els europeus, i per tant són formatges hereus de la nostra tradició. Per exemple a l'Argentina és molt normal trobar el provolone i a Mèxic el queso oaxaca, que és una espècie de pasta filada que és molt típica per fer quesadillas

azzedine rouichi YW 5rJvAdKw unsplash
Assortit de diferents formatges. / Foto: Unsplash

A l'Orient Mitjà se solen fer formatges amb salmorra, com els fetes gregues, però amb el seu propi estil. I també és molt típic el labneh, que està entremig entre el formatge i el iogurt. Als Estats Units o a Oceania, en canvi, els formatges els van portar els europeus, i per tant són formatges hereus de la nostra tradició. Per exemple a l'Argentina és molt normal trobar el provolone i a Mèxic el queso oaxaca, que és una espècie de pasta filada que és molt típica per fer quesadillas.

Així doncs, sí que trobaràs formatges a tot el món. I serà molt interessant que si pots tastar-los, ho facis, perquè segur que trobaràs formatges superinteressants i molt diferents dels que es fan aquí.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!