Qui no coneix les estrelles Michelin. El reconeixement gastronòmic de més prestigi internacional. Una guia que associem, inevitablement, a restaurants de luxe, alta cuina i diners. Però en els seus orígens, la Guia Michelin era un quadern molt més humil del que la majoria s'imagina. T'expliquem la història de la guia gastronòmica més important del món i que va néixer en un bar de carretera.

Guia Michelin 2024: llista de totes les estrelles i restaurants premiats
 

Del taller a la taula

Michelin, a més del nom de la guia gastronòmica, és una de les marques de pneumàtics més conegudes del món. Un fet que no és casualitat, ja que els fundadors de la marca, André y Edouard Michelin, són els mateixos que van publicar la primera edició de la guia l'any 1900. El municipi francès de Clermont-Ferrand va veure néixer el que s'acabaria convertint en el referent gastronòmic mundial, malgrat que al principi només incloïa restaurants que estiguessin en hotels de carretera

🤑 Aquest és el preu dels vins catalans que se serviran a la Gala Michelin (més de mil euros)
 

En origen, la guia Michelin era un quadern que recollia diferents establiments on allotjar-se i menjar, i que estava pensat pels usuaris dels mateixos pneumàtics Michelin. Una petita publicació dedicada als viatgers de cotxe (menys de 3000 a principis del segle XX a França) que va anar guanyant prestigi a mesura que es donava a conèixer al país.

El punt d'inflexió es va produir l'any 1920, quan després d'una primera etapa en què la guia era gratuïta, André Michelin va descobrir que els exemplars repartits es feien servir com a falca per a bancs en alguns tallers. André, indignat, va decidir que, a partir d'aleshores, la guia es començaria a repartir per un preu de 7 francs. Amb l'argument que "la gent només valora allò que paga", els germans Michelin van revalorar la marca i van fer un salt qualitatiu. El 1923 va aparèixer el primer llistat de restaurants independents, sense cap lligam amb un hotel.

En origen, la guia Michelin era un quadern que recollia diferents establiments on allotjar-se i menjar, i que estava pensat pels usuaris dels mateixos pneumàtics Michelin

Les primeres estrelles

No va ser fins al 1926 que els primers 'inspectors' van començar a visitar de forma anònima els restaurants. La idea de verificar els establiments i atorgar-los la corresponent valoració, va néixer dels dos germans fundadors, que, 26 anys després de crear la guia, publicaven el llistat amb els primers restaurants amb una sola estrella Michelin. Cinc anys després, el 1931, les valoracions es van ampliar i es van jerarquitzar de la manera que coneixem avui en dia: amb restaurants de 3 estrelles, 2 estrelles i 1 estrella Michelin. És aquí on, ara fa 93 anys, van néixer les (aleshores no tant) prestigioses estrelles Michelin.

Una guia que ha crescut de la mà de les novetats gastronòmiques que s'han produït arreu del món. Des de la nouvelle cuisine fins a la revolució del Bulli, les estrelles Michelin són ara guardons preuats que donen un prestigi incomparable als restaurants que les ostenten. Un símbol d'estatus, molt lligat a l'exclusivitat i a elevats preus en els menús, que ha deixat de servir per conèixer els bars de carretera i ha esdevingut l'elit de la gastronomia mundial.

Ara fa 93 anys van néixer les (aleshores no tant) prestigioses estrelles Michelin

Tot i que l'essència ja no ha canviat més (el sistema de 3 estrelles és el mateix des de fa més de 90 anys), Michelin ha anat afegint novetats com les estrelles verdes, que reconeixen els restaurants més sostenibles, o els premis individuals, com el de Millor Cap de Sala (2023) o el nou premi per a sommeliers d'enguany (2024).

🍷 Nou premi per a sommeliers a la gala de la Guia Michelin
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!