De vegades releguem la gastronomia a un paper poc rellevant a la societat i a l'actualitat informativa. Oblidem, sovint, que, entre altres, gastronomia i cultura van lligades de la mà molt més del que ens pensem. Són dos mons amb una càrrega d'expressions, sentiments i significat espectaculars. En un bar, en una bodega, en una casa de menjars hi ha cultura: s'hi respira aquest flaire icònic entre les quatre parets ocupades per taules, una barra i el repic de les copes i els coberts. Enmig d'un gloriós esmorzar de forquilla o en el brindis d'uns còctels hipnòtics hi ha una cultura amagada que mereix ser destapada. I, d'això, se n'han encarregat dos metres històrics com Javier de las Muelas i Javier Mariscal en la fusió més sonada d'aquesta primavera.
Una fusió icònica entre cultura i gastronomia al bell mig de Barcelona
El mític Dry Martini de Barcelona, de Javier de las Muelas, aquesta setmana s'ha transformat en un escenari artístic per inaugurar l'exposició Mariscal a Dry Martini. La mostra, que estarà oberta al públic fins a finals de setembre, aplega una acurada selecció d'obres de Javier Mariscal i proposa una experiència artística singular, en un entorn on l'art i la cultura del bar dialoguen de manera única. L'exposició inclou pintures, escultures, ceràmiques i peces inèdites, moltes creades especialment per a aquesta ocasió, i ofereix un recorregut visual per diferents etapes de la trajectòria de Mariscal, des de la Barcelona dels anys setanta fins avui. Les obres s'integren a l'espai del Dry Martini, des de la barra fins als racons més íntims del local, generant una fusió entre allò artístic i allò quotidià, entre el traç lliure i el ritual del còctel.
Més que no pas una retrospectiva, la mostra planteja una visió transversal de la trajectòria de Mariscal, amb èmfasi en la diversitat de materials, tècniques i suports utilitzats per l'artista. La proposta destaca pel caràcter accessible, proper a l'espectador i allunyat dels formats institucionals. Com assenyala el mateix De las Muelas, “l'exposició és un recorregut des del passat fins a l'actualitat de la seva obra, però amb la mirada posada en el futur”.
Una exposició nascuda de l'amistat entre dos genis cadascun en la seva àrea que aplega una acurada selecció d'obres de Javier Mariscal i proposa una experiència artística singular
L'exposició és també una celebració de cinc dècades de relació personal i creativa entre Javier Mariscal i Javier de las Muelas. La seva connexió va néixer a la Barcelona dels anys 70, en plena efervescència creativa, quan tots dos començaven a obrir-se camí als seus respectius mons. De las Muelas, aleshores estudiant de medicina, va quedar captivat pel moviment del còmic underground, en què emergien artistes com Nazario, Montesol o els germans Farriol. Va ser en aquell entorn on va descobrir els primers treballs de Mariscal i on va néixer la seva amistat. A finals dels setanta, quan De las Muelas va obrir el llegendari Gimlet al barri de la Ribera, Mariscal ja era una veu destacada a l'escena barcelonina.
Un cartell amb molta història
Entre els elements més destacats de la mostra hi ha el cartell original de l'exposició, que retrata el mateix De las Muelas en una escena de bar il·lustrada per Mariscal. L'artista va suprimir voluntàriament un telèfon mòbil de la imatge a petició del seu amic, com a gest simbòlic per recuperar l'atenció plena i la conversa autèntica que hi ha als bars. Dos valors essencials tant a l'art com a la cocteleria. Durant els mesos de l'exposició, Dry Martini comptarà amb elements personalitzats per Mariscal, que es trobaran en diferents utensilis que es fan servir a la litúrgia de Dry Martini: des de les jaquetes dels bàrmans a il·lustracions en plats o intervencions en racons del local, perllongant l'experiència artística més enllà de les parets.
L'exposició s'escapa deliberadament dels formats tradicionals. Aquí no hi ha vitrines, cartells explicatius ni recorreguts preestablerts. Pintures, escultures, ceràmiques i objectes diversos es despleguen sense jerarquies en un entorn que desafia els límits entre art i disseny. Mariscal ofereix en aquesta mostra el seu univers visual, en un espai poc convencional on les seves obres dialoguen amb ampolles, sofàs i la música de les cocteleres. “La realitat sempre es construeix a partir de la fantasia”, sintetitza Mariscal.