Menjar en un restaurant de tres estrelles Michelin és una fita poc habitual per a la majoria de mortals. Espais de luxe on es cuina el millor producte del món, amb les millors tècniques del món i de la mà dels millors cuiners del món. Una sort que no tothom té l'oportunitat de gaudir, però que els xefs del restaurant Disfrutar -Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas- han acostat al públic en una xerrada divulgativa sobre les tècniques i els trucs d'una cuina d'alt nivell com la seva.

Receptes d'alta gastronomia

Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas són els tres xefs al capdavant del Disfrutar, un restaurant amb tres estrelles Michelin ubicat a l'Eixample de Barcelona. Proclamat com el segon millor del món -només per darrere del Central, a Lima, Perú- al rànquing del Top 50 Best Restaurants, és el referent d'alta gastronomia més important de Catalunya. En una xerrada a la fira Alimentaria & Hostelco, els xefs han explicat com treballen i de quina manera preparen alguns dels seus plats estrella.

Disfrutar alimentaria03
Els xefs del restaurant Disfrutar han explicat algunes de les tècniques que utilitzen per elaborar el menú degustació. / Foto: Carlos Baglietto

La intenció dels xefs és que el client sàpiga com d'important pot arribar a ser un brot en tot el procés d'elaboració d'un plat

Al restaurant, abans de servir el menú degustació -que ronda els 28 plats-, el client rep un full amb 50 paraules escrites que dibuixen una mena de mapa conceptual. Una carta de presentació -literalment- que serveix als comensals per ubicar-se, prendre consciència d'on són i fer-se a la idea de l'experiència que estan a punt de viure. Una síntesi textual que anticipa una experiència gustativa única.

Educar el client

El menú del Disfrutar comença d'una manera molt curiosa. Un dels primers plats que se serveix és una gelatina amb diferents brots col·locats al damunt. Els típics brots que s'acostuma a pensar que són per decorar al final d'una recepta es converteixen en protagonistes d'un dels millors restaurants del món. El plat se serveix juntament amb un full que explica al detall què són els brots que el client és a punt de degustar. La intenció dels xefs és que el client sàpiga com d'important pot arribar a ser un brot en tot el procés d'elaboració d'un plat i quant de sabor es pot amagar un detall tan petit.

Els xefs treballen colze a colze amb un equip de disseny que s'encarrega de fer gran part de la vaixella utilitzada al restaurant

Disfrutar alimentaria05
El que es veu al plat és, en realitat, el reflex del menjar que s'amaga a la part del davant de la capsa. / Foto: Carlos Baglietto

Un altre dels plats del menú del Disfrutar és un petit corall elaborat amb cereal fregit. Una sofisticada elaboració que eleven al següent nivell amb un plat especial que juga amb els sentits del comensal. Els xefs treballen colze a colze amb un equip de disseny que s'encarrega de fer gran part de la vaixella utilitzada al restaurant. Un dels plats més curiosos és una capsa negra dividida en dues meitats que conté una il·lusió òptica molt curiosa; un plat en el qual es veu el reflex del menjar, i que els cuiners primer et fan menjar de forma imaginària. Fas veure que et menges el plat, t'imagines quin gust tindrà, i finalment gaudeixes del corall real que s'amaga davant del mirall.

Tècniques complicades i presentacions molt originals, acompanyades d'una manera de fer molt propera que dota de sentit un projecte excel·lent. Talent català projectat arreu del món que Alimentaria & Hostelco acosta al públic durant el primer dia de fira.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!