Un mes més i començat l'any, hem d'aprofitar al màxim els recursos que ens aporta l'hort a casa. Amb l'any iniciat i amb els nostres nous i bons propòsits per a ell, és un moment idoni per engegar-nos en el cultiu d'hortalisses i plantes culinàries en un hort urbà o ecològic. Voleu saber que podeu sembrar al gener? A continuació us donem algunes idees.

🥕 Aquestes són les fruites i verdures que hauries de menjar amb pell

Cinc aliments per a aquest mes de gener

1. Pastanaga

Un cultiu clàssic, ja que la pastanaga es pot plantar i collir durant tot l'any. Atès que és un cultiu en profunditat, és important que netegem de pedres o qualsevol altre element l'espai de sembra perquè no entorpeixi el seu correcte creixement. El cultiu de la pastanaga no comporta massa dificultats: pot ser plantada directament a terra, deixant un espai d'entre 7 i 10 centímetres entre llavor i llavor. De germinació relativament ràpida, en tot just un parell de mesos podrem començar a apreciar la pastanaga creixent sota la terra. Perquè creixi amb bon ritme i benestar, haurem de mantenir el substrat relativament humit però sense entollar.

k8 GHRT9j21m2M unsplash
Pastanagues / Foto: Unsplash

2. Pèsol

Els pèsols són un d'aquests cultius rústics que s'adapten a la perfecció al fred i, fins i tot, a les gelades. Per això són ideals per ser conreats en qualsevol part del nostre país, encara que cal tenir clar que per sota de 5 graus alentirà el seu creixement en espera d'alguns graus més. A l'hora de la sembra, que es realitza directament a terra i guardant una separació de 15 centímetres entre llavor i llavor, necessitaran que aquest estigui ben airejat i sigui lleugerament llimós.

3. Julivert

Una de les plantes culinàries sense cap dubte preferides de la nostra cuina. Malgrat que el julivert es dona en qualsevol classe de clima, és cert que té predilecció pels llocs amb hiverns temperats. Això no significa que no puguem conrear-lo, sinó que haurem de tenir alguna precaució, com mantenir-lo cobert de qualsevol gelada, i comptar amb un aspecte important: tardarà més temps a germinar i créixer. El julivert admet una sembra directa, sigui a terra o en un test de bones dimensions. L'únic aspecte amb què implica especial cura és el reg: haurem de mantenir una pauta constant i sempre en petites quantitats. El substrat ha de ser humit sempre però sense excessos.

do huong N5lDi5n5GX8 unsplash
Julivert / Foto: Unsplash

4. Albergínia

En un test, en una taula d'hort o directament a terra. L'albergínia és una de les verdures del calendari de sembra de gener que creix en gairebé qualsevol espai de cultiu. El que sí que és important és que germinem les llavors d'albergínia en planter, i que les mantinguem en ell durant almenys tres mesos abans de la sembra definitiva. D'aquesta manera, estarem garantint que el plantó sigui fort i sa abans del trasplantament definitiu. Per les dimensions de la planta i del fruit, l'albergínia necessita un espai entre sembra i sembra d'almenys mig metre. A més, i perquè creixi robusta i carnosa, necessitarà un terra amb certa profunditat i amb una humitat constant.

5. Rave

Un dels cultius més ràpids que existeixen. I és que, més enllà de ser una verdura que no té cap tasca complicada de manteniment, té un cicle de creixement fortíssim. Per això podem gaudir de collites constants durant tot l'any tenint només un parell de precaucions: evitar la seva sembra en els mesos més calorosos, i protegir-lo de les gelades del final de l'hivern. No necessita un terra excessivament ric per créixer. Tan sols una profunditat de plantat de les llavors d'entre un i dos centímetres, i un grau d'humitat constant al substrat. És un cultiu ideal per associar amb altres del calendari de l'hort el gener, com l'albergínia o els pèsols.