La tardor ja és aquí. Una època plena de contrastos i malenconia, però sens dubte una estació amb un ventall de productes de temporada molt ampli que conviden a passar més temps a la cuina en família preparant receptes tardorals durant aquells dies de pluja i fred. Perquè et sigui més motivador, hem volgut veure algunes de les verdures de temporada que pots consumir durant aquests mesos i de moltes formes diferents. N'existeixen moltes que llueixen més durant aquesta estació de l'any, però les que veurem a continuació són de les més fàcils de combinar amb diferents ingredients que podem trobar per casa. A més, resulten molt saludables per a tota la família. T'hi animes?

🍂 Aquests 9 aliments són ideals aquesta tardor per millorar l'estat d'ànim

 

Aliments ideals per a la teva salut aquesta tardor

Quins són i què ens aporten les verdures de tardor?

Carbassa

La carbassa destaca pel seu alt contingut en aigua i en fibra, el que fa que aporti poques calories. El seu gran contingut en fibra fa que et sadolli més i t'ajuda a combatre el restrenyiment i la retenció de líquids. Entre les vitamines que aporta la carbassa destaquen especialment les vitamines A, B i C. La vitamina A és important per a la visió i per al bon funcionament del sistema immunitari. El grup de vitamina B permet que el nostre organisme funcioni correctament intervenint en una infinitat de processos fisiològics. La vitamina C contribueix a protegir al cos davant diverses malalties. També contribueix al correcte funcionament del sistema immunitari, a més de millorar l'absorció del ferro present als aliments.

Carbassa
Carbassa / Foto: Cocina foto a foto

Respecte als minerals, la carbassa és rica en potassi. També aporta altres minerals com el calci, fòsfor, clor i magnesi, però en quantitats inferiors. El nostre organisme necessita potassi per al bon funcionament del nostre cor i dels nostres ronyons, per a la contracció muscular i la transmissió nerviosa.

💥 La carabassa, més enllà de Halloween

 

Coliflor i bròcoli

Crucíferes com la coliflor, el bròquil, la col o les cols de Brussel·les també destaquen en aquesta època tardoral. Són verdures de baix contingut calòric que destaquen pel seu alt contingut en aigua i per la seva riquesa en vitamines, especialment A, C i folats. Són riques en minerals com el potassi i en antioxidants. Ideal si volem cuidar-nos i perdre pes. Aquestes verdures són molt bones per a la salut perquè contenen una important proporció de sofre que els confereix la forta olor que desprenen en cuinar-se, a més de nombrosos beneficis. Aquestes verdures de temporada són molt beneficioses per a la salut en general, per la qual cosa no han de ser en cap cas eliminades de la dieta, podent-les fent servir en multitud de receptes.

Brócoli
Bròquil / Foto: Koralium

Albergínia

L'albergínia és una verdura de baixa aportació energètica i rica en nutrients antioxidants molt rellevants per a la salut: àcid cafeic, àcid clorogènic i nasunina. L'àcid clorogènic és un dels antioxidants més potents que ajuda a reduir el colesterol dolent i a combatre els radicals lliures. Aquest compost també abunda en el te verd i d'alguna manera es creu que pot afavorir la pèrdua de pes. L'àcid cafeic, per la seva part, és estimulant i té propietats antiinflamatòries i antioxidants. Es troba tant al cafè com en nombroses plantes i aliments. A qui no li agraden unes albergínies farcides quan arriba el fred?

Bolets

La millor època per a la seva recol·lecció i consum és la tardor. Són baixos en calories, aporten aigua i fibra, per la qual cosa són molt sadolladors. Cal anar amb compte perquè alguns són verinosos i els seus components tòxics poden produir la mort de forma fulminant. Si no som experts, millor optar pels conreats i que hagin passat tots els controls. El més important dels bolets és que contenen ergosterol, una substància que pot transformar-se en vitamina D gràcies a l'acció del sol. Un estudi de la Universitat de Boston va poder confirmar que els bolets exposats al sol abans de cuinar-los poden proporcionar tanta vitamina D com els suplements. Així com fa la nostra pell, els bolets també transformen els rajos del sol en vitamina D.

🍄 De la cistella a la taula: la temporada de bolets ja és aquí