Amb l'arribada del mes de novembre, els dies ja comencen a fer-se molt més curts, les pluges són més freqüents (encara que aquest 2022 està costant) i les temperatures descendeixen notablement a les nits respecte als mesos anteriors. Tanmateix, si analitzem amb deteniment el calendari de l'hort al novembre, veiem com continua sent un mes molt actiu pel que fa a les activitats que es poden fer. Amb el fred, les hortalisses d'estiu paralitzen la seva producció i fins i tot moltes d'elles moren. És, per tant, un bon moment per acabar de netejar l'hort de les hortalisses i verdures que finalitzen la temporada, com per exemple els tomàquets, les albergínies o els pebrots. En arrencar aquestes plantes, aprofitarem per remoure la terra i dur a terme un abonat orgànic a fons, sigui incorporant un compost, femada o altres matèries orgàniques ideals per millorar l'estat de la terra. És una bona pràctica barrejar les fulles seques del jardí amb la terra per incrementar el nivell de matèria orgànica en fase de descomposició, molt important per al cicle de vida de molts microorganismes de la terra.

🍁 Quines verdures de temporada puc menjar a la tardor?

 

Terra : Font. Pexels
Terra / Foto: Pexels

Hortalisses i verdures de novembre

Amb les baixes temperatures arriben els danys a les plantes més sensibles. Per a això podem utilitzar malles o mantes tèrmiques amb què cobrir les plantes durant aquelles nits en què el fred es presenta amb més risc. Si revisem la relació d'hortalisses de tardor i hivern, veiem que és un bon mes, juntament amb l'anterior, per realitzar les sembres. Entre les espècies més adequades per a aquesta època de l'any es troben els espinacs, les bledes, les cebes per a la primavera (fins i tot el calçot tan típic a Catalunya), el porro, els raves, els canonges, les faves, els alls, un gran nombre de cols (cols de Brussel·les, coliflor, bròcoli, col de cabdell...), les varietats d'enciams d'hivern, escaroles, endívies, etc. 

🍆 Octubre: tots aquests aliments pots plantar durant aquest mes

 

Consells a l'hora de plantar

Si tenim planters o hem optat directament per la seva compra, trasplantarem les plàntules al marc definitiu característic de cada espècie. En canvi, si optem per la compra de sobres de llavor, comença a ser una mica tard per a les sembres directes sense protecció (tret de les faves o alls). Allò ideal és fer-ho a l'hivernacle si en tenim o en calaixeres protegides del fred. Això sí, una vegada germinades s'han d'aclimatar perquè el canvi al terreny definitiu no sigui gaire brusc.

Carxofa : Font. Pexels
Carxofa / Foto: Pexels

Si t'apassionen les carxofes, encara és un bon moment per plantar-les o si ja ho vam fer durant el mes passat, reposar els errors que hàgim produït. Es recomana recórrer a carxofes arrelades en test per evitar fallades en el seu cultiu i obtenir-ne un desenvolupament més ràpid. Per últim, si tenim maduixes en cultiu des de fa diversos anys, podem arrencar-les, netejar les mates, dividir-les si escau i plantar-les en una zona nova. Ben aviat tornaran a arrelar i després del repòs hivernal brollaran i tornaran a produir amb força. En conclusió, el novembre de cap manera no és un mes en què tinguem poques opcions al nostre hort. Anima't a treure el màxim partit a aquest mes, que a més aquest any està retardant l'arribada del fred hivernal.