Passem pel compte d'Instagram de @fruterotiktokero, que ens descobreix la sorprenent història d'una fruita oblidada i avui renascuda com a delícia: el gínjol. Durant dècades, aquest petit mos queia dels arbres i ningú no el valorava; de fet, es deia que ni els porcs se la menjaven. Als pobles abundava tant que la gent la veia com una cosa sense interès, tot just un fruit més del camp. Tanmateix, els girs de la vida moderna han fet que allò que abans era símbol d'abundància sense prestigi, avui es pagui a preu de gurmet, i assoleix xifres que sorprenen fins i tot els qui van créixer veient-la rodar per terra sense que ningú li prestés atenció. La raó és que ara, en mercats selectes, un quilo d'aquesta fruita pot arribar a costar gairebé 10 euros, i si procedeix de l'estranger, el seu valor pot disparar-se fins als 50 euros.

La fruita que abans només menjaven els porcs i ara és una delícia

El que resulta fascinant del gínjol és la seva doble naturalesa: quan és fresc, la seva polpa és dolça, aromàtica i molt sucosa, però a mesura que madura va perdent aigua, i adquireix una textura més seca que recorda a la d'una pansa. Aquest canvi no només transforma el seu gust, sinó també el seu ús a la cuina, ja que pot degustar-se com a fruita fresca, afegir-se a postres o fins i tot aprofitar-se en elaboracions més innovadores. Allò que abans passava desapercebut ara s'assaboreix amb calma, gairebé com si es tractés d'un tresor culinari.


La paradoxa és evident: abans n'hi havia tantes que pràcticament en sobraven, i ara, a causa de la seva escassetat, el gínjol s'ha convertit en un objecte de desig. Els agricultors que encara conserven arbres de ginjoler són conscients del nou valor que té aquest fruit, i no és estrany veure com els pocs exemplars que es cullen en temporada es reserven ràpidament per a aquells que saben apreciar les seves qualitats. A més, la demanda ha fet que s'importin d'altres països, la qual cosa encareix encara més el preu i contribueix a donar-li una aura d'exclusivitat.

La gran demanda l'ha convertit en un producte molt exclusiu

Aquest fenomen reflecteix un patró que hem vist en altres aliments: allò que en el passat estava lligat a la cosa humil o rural, avui es revalora com a símbol de tradició, naturalitat i autenticitat. El més curiós és que moltes persones grans recorden amb un somriure com en la seva infància veien munts d'aquestes fruites sense que ningú les volgués, i ara els seus nets les troben en botigues gurmet envoltes en un halo de sofisticació. Així, el gínjol demostra com la percepció cultural d'un aliment pot transformar-se radicalment i com la gastronomia contemporània és capaç de rescatar el que s'oblida per situar-ho al capdamunt.

Quan madura arriba a tenir un aspecte similar al del raïm passa / Foto: Unsplash

La pròxima vegada que et trobis amb un gínjol, no el subestimis: estaràs davant d'una fruita amb història, amb contrast de sabors i amb una lliçó implícita sobre com allò que alguna vegada vam menysprear pot convertir-se, amb el temps, en allò més valuós de la taula.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!