El sapote, una fruita exòtica i poc coneguda a moltes parts del món, és un veritable tresor de la biodiversitat tropical. Sovint, comparat amb l'alvocat per la seva aparença exterior, el sapote sorprèn pel seu sabor dolç, que recorda al d'una figa, fent d'aquesta fruita una mossegada única en el regne vegetal. En aquest article, explorarem què és el sapote, les seves varietats, beneficis per a la salut, i algunes maneres de gaudir-ne.

Què és el sapote?

Pertanyent a la família Sapotaceae, el terme "sapote" s'utilitza per descriure diverses espècies de fruites tropicals amb característiques similars, com una pell gruixuda i una polpa dolça i saborosa. Les varietats més conegudes inclouen el sapote negre (Diospyros digyna), el sapote blanc (Casimiroa edulis), i el sapote mamey (Pouteria sapota), cada un amb les seves peculiaritats en sabor, textura i color.

El sapote és ric en nutrients essencials i ofereix diversos beneficis per a la salut

Característiques i sabor

El sapote mamey, per exemple, té una pell marró i una polpa de color taronja brillant. El seu sabor és dolç i suau, sovint comparat amb una barreja de carabassa, xocolata, i préssec. D'altra banda, el sapote negre, quan és madur, revela una polpa enganxosa de color marró fosc, amb un sabor que recorda a la xocolata o a la figa. El sapote blanc, menys conegut, té una textura cremosa i un sabor dolç i refrescant.

wil carranza ObL0d7ntBII unsplash
Sapote, una fruita molt exòtica / Foto: Unsplash

Beneficis per a la salut

El sapote és ric en nutrients essencials i ofereix diversos beneficis per a la salut. És una font excel·lent de vitamines C i A, importants per al sistema immunitari i la vista, respectivament. També conté minerals com el calci i el ferro, que són crucials per al manteniment d'ossos forts i la prevenció de l'anèmia. A més, gràcies al seu alt contingut de fibra, el sapote pot ajudar en la digestió i en el control del pes.

Com gaudir del sapote

El sapote és versàtil i es pot gaudir de moltes maneres. Es pot menjar fresc, simplement tallant-lo per la meitat i traient la polpa amb una cullera. La seva dolçor natural ho fa perfecte per incorporar en batuts, gelats, i postres. A més, el sapote pot ser un ingredient sorprenent en salses i acompanyaments per a plats salats, oferint un toc exòtic i dolç.

wil carranza WWVx IpDpbk unsplash
Com obrir un sapote? / Foto: Unsplash

Cultiu i disponibilitat

El sapote és típicament conreat en climes tropicals i subtropicals. La seva temporada varia segons la regió i l'espècie. Encara que és més comú a Amèrica Llatina i algunes parts d'Àsia, la creixent demanda de fruites exòtiques ha ampliat la seva disponibilitat en mercats internacionals, permetent a més persones descobrir aquesta fruita única.

Conclusió

El sapote, amb la seva inusual combinació d'aparença similar a l'alvocat i sabor que recorda a la figa, és una veritable joia de les fruites tropicals. No només és deliciós i versàtil a la cuina, sinó que també ofereix beneficis significatius per a la salut. A mesura que el món es torna més globalitzat i les dietes més diverses, fruites com el sapote es converteixen en valuoses addicions a la nostra alimentació, brindant-nos l'oportunitat d'explorar sabors únics i nodrir el nostre cos de manera saludable i deliciosa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!