El formatge Sarró de búfala, de Formatges Montbrú, s'ha proclamat com el millor del món en la categoria de formatges de búfala de pell florida als World Cheese Awards. Es tracta d'un certamen internacional amb més de 5.000 formatges participants de 40 països diferents. El guardó reconeix un cop més aquesta formatgeria del Moianès, que ja va rebre un premi l'any 2019 pel formatge Sarró de cabra.

El millor formatge del món és català

Els World Cheese Awards són uns dels premis més importants del món del sector formatger. Celebrats a Suïssa, país de referència en aquest producte, els premis reconeixen els millors formatges del món en diferents categories segons la curació o el tipus de llet amb què es fan, entre altres variables. El jurat que atorga els premis l'integren experts d'una trentena de països i avaluen l'aroma, la textura o el caràcter dels diferents formatges. En el cas del Sarró de búfala de Formatges Montbrú, es tracta d'un semicurat de búfala sense lactosa. S'elabora a partir d'una maduració lenta de quatre mesos per obtenir un formatge semidur amb intensitat, però també amb un toc refinat.

Catalunya també té una de les fires més importants del sector de tot l'Estat: la fira de Sant Ermengol, que se celebra a la Seu d'Urgell. També se'n fan d'altres, com el Lactium de Vic, i hi ha moltes botigues especialitzades que ofereixen els millors formatges artesans del país

Recursos Xevi Miró Llet Crua / Foto: Carlos Baglietto
Assortit de formatges de botiga Llet Crua. / Foto: Carlos Baglietto

Una peça de Sarró de búfala pesa un quilo i mig aproximadament, i costa al voltant de 50 €. És un formatge ideal per a qualsevol ocasió, com qualsevol altre, però els experts recomanen menjar-lo per postres amb fruita dolça. També marida bé amb vi blanc afruitat.

Catalunya, referent mundial de formatges

Aquest guardó torna a posar Catalunya al mapa internacional del sector dels formatges. Malgrat que no tinguin tant de ressò internacional com els suïssos o els francesos, els formatges catalans són excel·lents. No només per la qualitat que tenen, sinó perquè se'n fan de moltes varietats. Catalunya és terra de molt bon producte en totes les seves formes: des de la carn del Pirineu fins a l'arròs del delta de l'Ebre, passant per la fruita de Lleida, els dolços de Girona, els calçots de Tarragona o l'alta cuina que trobem en moltíssims restaurants de Barcelona. A més, Catalunya també té una de les fires més importants del sector de tot l'Estat: la fira de Sant Ermengol, que se celebra a la Seu d'Urgell. També se'n fan d'altres, com el Lactium de Vic, i hi ha moltes botigues especialitzades que ofereixen els millors formatges artesans del país; especialment a prop dels obradors, la majoria a la muntanya, però també a les grans ciutats, com la botiga Llet Crua, ubicada al barceloní barri de Sants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!