La cuina d'alta muntanya torna a ser protagonista a Andorra Taste en la quarta edició d'aquesta trobada internacional de gastronomia que debat sobre l'autenticitat d'aquests territoris. Fins al divendres 19 de setembre, Andorra acull les jornades professionals d'aquest esdeveniment en el qual, amb la presència de més de 20 xefs nacionals i internacionals, es continuaran explorant les singularitats d'una cuina que lliga tradició i territori amb creativitat i innovació.

Ferran Adrià revela un secret únic per excel·lir a la cuina

Dos conceptes, aquests últims, que agafen especial rellevància en aquesta quarta edició en la qual s'ha lliurat l'Andorra Taste Award a Ferran Adrià, paladí de la revolució gastronòmica que fa vint anys va canviar el panorama culinari mundial. El cuiner català va aprofitar durant el seu discurs d'agraïment per assenyalar alguns dels punts que ha de seguir Andorra per consolidar-se com a destinació gastronòmica. “El primer de tot”, ha dit, “és planificar, estar disposat a invertir i treballar, i buscar la mateixa identitat culinària”.

Ferran Adrià en el congrés d'Andorra Taste / Foto: Cedida

En aquest sentit, va aplaudir l'aposta d'Andorra, que en col·laboració amb Vocento Gastronomía, ha posat en marxa un pla estratègic de posicionament gastronòmic que “és una eina fonamental per saber on us dirigiu”. El paper d'Andorra Taste en aquest engranatge també ha estat valorat positivament per Adrià, que assegurava que “compartir és rellevant i, encara que és cert que hi ha molts congressos, és important que hi hagi aquests esdeveniments en països més petits per poder mirar cap al mateix territori”.

El ministre de Turisme i Comerç del Govern d'Andorra, Jordi Torres, ha incidit precisament en aquest esperit de comunió del sector durant la inauguració oficial de l'esdeveniment, afirmant que a Andorra Taste “creiem en el diàleg entre la gent de muntanya”. Un diàleg que ha de permetre als cuiners andorrans continuar creixent “mantenint la seva essència i adaptant-se a les demandes dels nous temps”, tal com apuntava Benjamín Lana, director de congrés. Les jornades professionals, que es duen a terme en Escaldes-Engordany (Andorra), tornen a mirar en aquesta edició als veïns Alps, una serralada que té molt a aportar, ja que en ella conflueixen diverses tradicions culinàries.

Sobre algunes d'elles i el valor del producte de muntanya ha versat precisament la primera jornada d'Andorra Taste 2025, en la qual ha destacat especialment la ponència duta a terme per Oriol Castro, xef de Disfrutar*** (Barcelona), que ha compartit escenari amb el mestre destil·lador Carles Bonin per presentar en primícia els seus primers destil·lats sense alcohol. Disfrutar, que ja va participar en la primera edició d'aquest Andorra Taste, torna al Principat amb una novetat que “pretén inspirar els cuiners andorrans perquè mirin cap al territori”.

El cuiner del millor restaurant del món / Foto: Cedida

En aquest cas, l'equip del Disfrutar ha volgut traslladar “el paisatge que genera el desglaç a les valls andorranes a una beguda, un destil·lat sense alcohol,” molt conforme amb la tendència actual de maridatges no alcohòlics. Amb molsa, bolets, fonoll, regalèssia, ginebrer i flor de pi es recrea la muntanya andorrana en Terroir del Desglaç. Un destil·lat que compta amb una versió fumada elaborada amb pinyes fumades, ja que “el fum de les xemeneies i el confort del foc també formen part d'aquest imaginari muntanyós”, explicava Bonin.