La floridura als aliments és un tema que suscita dubtes i precaucions. Encara que en alguns casos, com els formatges blaus, la floridura és part desitjada del procés de maduració, en la majoria dels aliments, l'aparició de floridura és un senyal de descomposició i pot ser perjudicial per a la salut. Tanmateix, la resposta a si es poden o no menjar els aliments amb floridura no és absoluta i varia segons el tipus d'aliment i la floridura.

Què és la floridura?

La floridura pertany al regne dels fongs i es reprodueix a través d'espores, que són presents en l'aire i poden aterrar als aliments. Sota les condicions adequades d'humitat i temperatura, aquestes espores poden germinar i créixer, fent-se visibles com a taques difuses de diversos colors.

Floridura en una mandarina
Floridura en una mandarina / Foto: Unsplash

En la majoria dels aliments l'aparició de floridura és un senyal de descomposició i pot ser perjudicial per a la salut

Riscos per a la salut

Algunes floridures produeixen micotoxines, substàncies químiques tòxiques per als éssers humans i els animals. La ingestió d'aliments amb floridura que contingui aquestes toxines pot provocar intoxicacions alimentàries i problemes de salut a llarg termini, incloent-hi danys al fetge i el sistema immunitari. Per tant, la regla general hauria de ser evitar el consum d'aliments amb floridura visible.

Excepcions i precaucions

Hi ha excepcions on la floridura forma part del procés de maduració de certs aliments, com en el cas d'alguns formatges. El Penicillium rocafortí, per exemple, és una floridura utilitzada per produir formatges blaus com el rocafort, el gorgonzola i el Stilton. En aquests casos, la floridura és segura per al consum.

victòria priessnitz yzdVhtgbHoA unsplash
La llimona es pot veure afectada pel floridura / Foto: Unsplash
  • Aliments durs i secs: En aliments durs i secs, com els formatges curats, la floridura no penetra fàcilment més enllà de la superfície. Per tant, si apareix floridura en un formatge dur, pots tallar la part afectada —assegurant-te de deixar un marge de seguretat d'almenys 2,5 cm— i consumir la resta.

  • Aliments tous i humits: En aliments tous i amb alt contingut d'humitat, com fruites, verdures, pa i productes lactis tous, la floridura pot estendre's fàcilment més enllà de les àrees visiblement afectades. En aquests casos, és millor rebutjar el producte.

Per prevenir el creixement de floridura, guarda els aliments en condicions adequades. La refrigeració pot retardar el creixement de la floridura, però no l'atura per complet. Mantén els aliments secs, ja que la humitat afavoreix el creixement de floridura. A més, cobreix els aliments per protegir-los de les espores de l'aire. Com a regla general, és recomanable rebutjar els aliments amb floridura visible, especialment si són tous o humits. Tanmateix, en alguns aliments durs, es pot tallar la part afectada. Sempre que aparegui floridura, utilitza el sentit comú i prioritza la seguretat alimentària per evitar riscos per a la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!