La història de la pastanaga és fascinant i es remunta a milers d'anys enrere. Encara que avui dia associem comunament a la pastanaga amb el seu característic color taronja, això no sempre va ser així. De fet, la pastanaga originalment tenia un to porprat o morat, i va ser només a través d'un llarg procés de selecció artificial que es va desenvolupar la variant taronja que coneixem avui dia. Les pastanagues morades, també conegudes com a pastanagues "heritage" o antigues, tenen una història que es remunta a l'antiga Pèrsia i l'Afganistan, fa més de 1.000 anys. Aquestes pastanagues van ser conreades per primera vegada pels seus fulls i llavors, ja que la seva arrel era prima i fibrosa, molt diferent de la sucosa i dolça pastanaga que coneixem en l'actualitat.

kristen kaethler lrfpHmuYj88 unsplash
Pastanagues taronges i cases / Foto: Unsplash

A través d'un llarg procés de selecció artificial que es va desenvolupar la variant taronja que coneixem avui dia

Va ser als Països Baixos, al segle XVII, on es va iniciar el cultiu selectiu de la pastanaga per millorar el seu sabor i textura. Els agricultors holandesos, en particular, van treballar àrduament per desenvolupar una varietat més gran, carnosa i dolça de pastanaga, utilitzant mètodes d'encreuament i selecció de plantes. Durant aquest procés de selecció, va sorgir una mutació genètica que va resultar en una pastanaga amb un color taronja intens. La història explica que aquest color taronja brillant va ser especialment afavorit en honor a la Casa d'Orange-Nassau, la família reial holandesa. Aquesta varietat de pastanaga taronja es va fer molt popular als Països Baixos i eventualment es va estendre per tot Europa.

A mesura que la pastanaga taronja guanyava popularitat, les varietats morades i altres de colors més foscos van anar quedant en l'oblit, especialment en l'àmbit comercial. Tanmateix, en les últimes dècades, hi ha hagut un renovat interès en les pastanagues morades i altres varietats antigues a causa del seu valor nutricional i el seu atractiu estètic.

nick fewings d9gDUaDpnes unsplash
Pastanagues al natural / Foto: Unsplash

Les pastanagues morades són conegudes per contenir alts nivells d'antioxidants, inclosos els carotenoides i antocianines, que els atorguen el seu distintiu color morat. Aquests antioxidants tenen propietats antiinflamatòries i poden ajudar a reduir el risc de malalties cròniques com malalties cardíaques i càncer. En resum, encara que la pastanaga morada va ser la varietat original, va ser el treball dels agricultors holandesos al segle XVII el que va donar lloc a la pastanaga taronja que coneixem i estimem avui dia. Tanmateix, les pastanagues morades estan experimentant un ressorgiment en popularitat a causa dels seus beneficis nutricionals i la seva bellesa única, la qual cosa demostra que la història de la pastanaga és tan rica i diversa com el seu acolorit arc de Sant Martí de varietats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!