La síndria és una d'aquestes fruites que representen l'estiu com poques d'altres. Refrescant, dolça, lleugera i amb un alt contingut en aigua, es converteix en la millor aliada per combatre la calor i mantenir-se hidratat durant els mesos més calorosos de l'any. Tanmateix, el que moltes persones no saben és que, si no es manipula correctament, aquesta delícia estiuenca pot convertir-se en un problema de salut més seriós del que sembla. I tot per un gest que se sol passar per alt: no rentar la closca abans de tallar-la.
L'error amb la síndria que pot arruïnar-te l'estiu
A primera vista, pot semblar una cosa irrellevant. Al cap i a la fi, la closca no es menja, veritat? Però aquí hi ha precisament l'error. La superfície de la síndria, igual com la de moltes altres fruites que es venen senceres, pot acumular microorganismes indesitjats durant tot el seu recorregut: des del camp on va ser conreada, passant pel seu transport, fins a arribar a la fruiteria o supermercat. I si no la rentem abans d'utilitzar el ganivet per obrir-la, aquest mateix ganivet pot actuar com a vehicle, arrossegant bacteris de la pell cap a la polpa sucosa que després consumirem directament.

Entre els microorganismes més comuns que poden ser presents es troben la Salmonella, l'E. coli i la Listèria, totes responsables d'infeccions gastrointestinals que poden provocar des de dolors abdominals lleus fins a quadres més greus amb febre, vòmits o diarrees intenses. El risc augmenta especialment en nens, persones grans o els qui tenen un sistema immunitari debilitat. I com és lògic, a l'estiu aquest tipus de bacteris proliferen amb més facilitat a causa de les altes temperatures.
Aquests microorganismes poden provocar des de dolors abdominals lleus fins a quadres més greus
Per evitar ensurts innecessaris, n'hi ha prou amb seguir uns passos molt senzills però importants. Abans de tallar una síndria, és recomanable rentar la seva closca amb aigua potable, i si és possible, ajudar-se d'un raspall net per fregar amb suavitat la superfície. Després, convé assecar-la bé amb paper de cuina d'un sol ús. També és fonamental que tant les mans com el ganivet que utilitzarem estiguin nets. I una vegada tallada, la síndria ha de guardar-se a la nevera i consumir-se com més aviat millor.
Són mesures bàsiques que, encara que poden semblar òbvies, sovint es descuiden. I més a l'estiu, quan el ritme relaxat de les vacances fa que es baixin algunes defenses... també a la cuina. Però la prevenció no està renyida amb el gaudi. Podem continuar assaborint cada mossegada d'aquesta fruita estival sense por, sempre que posem una mica d'atenció en els detalls. Perquè de vegades, el que sembla un gest sense importància pot marcar la diferència entre un estiu tranquil i un amb una visita innecessària al metge.