L'alvocat s'ha convertit en un dels productes més cobejats a la taula actual. El seu sabor delicat, la textura cremosa i la facilitat amb què s'adapta tant a preparacions dolces com salades l'han catapultat a la categoria de superaliment. Tanmateix, a mesura que el seu consum creix, també ho fan els dubtes sobre la millor manera de conservar-lo a casa. A les xarxes socials circulen tota mena de trucs casolans, alguns aparentment inofensius, però que en realitat podrien portar conseqüències negatives per a la salut. Aquest tema l'ha abordat l'enginyera en aliments Montse Meléndez, que acumula una comunitat cada vegada més interessada en pràctiques d'alimentació segures.

Guardar l'alvocat amb aigua pot ser un risc per a la teva salut

Un dels seus vídeos més comentats, amb milers d'interaccions, desmunta un mètode que s'ha fet viral: guardar els alvocats en aigua per frenar l'oxidació i prolongar la seva frescor. Encara que a simple vista sembla una tècnica pràctica, l'especialista adverteix que pot convertir-se en un risc. “Si se submergeix l'alvocat en aigua, es crea un entorn ideal per al desenvolupament de bacteris perillosos”, explica. El problema està que la pell de l'alvocat no és una barrera impenetrable; és porosa, i en romandre en contacte amb aigua estancada durant diversos dies, els microorganismes poden penetrar a l'interior de la fruita, el que augmenta les possibilitats d'intoxicacions alimentàries.

Alvocat i plàtan / Foto: Unsplash

Un altre error comú que Meléndez ha volgut aclarir és el d'emmagatzemar alvocats al costat de plàtans. La intenció és aprofitar l'etilè que alliberen els plàtans per accelerar la maduració. Això pot ser útil si es vol consumir l'alvocat en poc temps, però sense un control adequat, l'efecte pot ser el contrari: el fruit es passa de maduració i acaba sent inaprofitable.

Un error comú és el d'emmagatzemar alvocats al costat de plàtans

Davant d'aquestes pràctiques de dubtosa seguretat, l'enginyera proposa alternatives senzilles. Si l'alvocat està en el seu punt, però no es menjarà al moment, el millor és guardar-lo al refrigerador, on el fred alenteix la maduració. Quan ja s'ha obert, la clau està a prevenir l'oxidació. Unes gotes de suc de llimona sobre la superfície tallada canvien el pH i impedeixen que s'ennegreixi. També recomana col·locar la fruita en un recipient hermètic amb ceba picada, que actua com una barrera antimacrobiana natural. Una altra opció pràctica és cobrir la part exposada amb una fina capa d'oli, la qual cosa evita el contacte directe amb l'oxigen.

Conservar alvocats / Foto: Unsplash

L'alvocat aporta greixos saludables, fibra, vitamines i minerals, qualitats que el converteixen en un aliat de la salut cardiovascular i digestiva. Tanmateix, com recorda Meléndez, conservar-lo de manera incorrecta pot arruïnar no només el seu sabor i textura, sinó també la seguretat alimentària. “L'objectiu és reduir el malbaratament, però mai a costa d'assumir riscos innecessaris”, conclou l'experta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!