El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? A ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.
La DO Terra Alta
La DO Terra Alta, una de les 7 denominacions d’origen històriques de Catalunya, és la zona vitivinívola catalana més meridional. Localitzada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya, la seva situació geogràfica té un alt valor paisatgístic. Un territori de paisatges picassians, Mediterrani d’interior on els monjos templers ja conreaven la vinya al segle XIII. Les seves condicions sempre han estat òptimes, especialment per a la garnatxa blanca, l’estrella d’una paleta de varietats que proporcionen vins de qualitat reconeguda.
Una zona privilegiada per obtenir un raïm sa, madur i amb caràcter, amb una viticultura de gran tradició i respectuosa amb el medi ambient, que provoca en el seu vi una identitat pròpia.
Les Terres de l’Ebre han estat reconegudes per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, amb un enorme potencial vitivinícola. Ja al segle XVII es troben testimonis que deixen constància d’una plantació a Gandesa denominada vernatxa. Actualment, a la Terra Alta es conrea el 33% de la garnatxa blanca mundial, un percentatge que suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la garnatxa blanca a Catalunya. La denominació d’origen Terra Alta és, sens dubte, l’ànima de la garnatxa blanca. Tant és així que compta amb un distintiu de control específic de Garnatxa Blanca 100×100.
Els vins de la DO Terra Alta
Els vins de la DO Terra Alta són fins, distingits per la seva força i caràcter. Un Terra Alta arrela en terres calcàries, creix amb el sol del Mediterrani i s’elabora amb cura. Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes principalment a la mediterraneïtat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals que, juntament amb les varietats foranies, marquen el seu caràcter. Les particularitats que s’hi poden apreciar en tots els vins de la DO Terra Alta són aquesta mediterraneïtat, més expressió en boca que en nas, i una destacable persistència al tast.
El quilòmetre zero de la garnatxa blanca
El conreu de Garnatxa Blanca és d'una qualitat altíssima, elogiada per sommeliers, crítics i un públic que des de fa dècades sap valorar la riquesa vinícola d'aquesta varietat autòctona, un tipus de raïm que a la Terra Alta, més que una varietat, és part del patrimoni geogràfic i cultural de la zona: la importància de la Garnatxa i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan d’aquests vins els que millor expressen el terrer i la cultura de la DO Terra Alta. A més, si la Garnatxa Blanca és més que una varietat és, principalment, perquè és la varietat que millor s’adapta al clima regional (Mediterrani sec), assolint tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. A part, a la zona també hi predominen la Garnatxa Negra, la Garnatxa Peluda, el Macabeu, la Parellada i la Morenillo, una varietat de raïm negre d'una personalitat singularíssima.
Els vins de la Terra Alta transmeten la personalitat del terreny calcari en el qual han nascut, ja que la força i el caràcter d'herència mil·lenària són un dels trets més característics, tant dels blancs com dels negres i, també, dels vins dolços.
Pel que fa als vins negres, destaquen pel seu caràcter mediterrani, amb elevada intensitat colorant i predomini de les aromes de fruita. La singularitat i qualitat es completa amb 4 tipus de vins de licor: els vins dolços naturals, les misteles -blanques i negres- i els vins rancis, tots ells obtinguts a partir de raïms de garnatxa sobremadurats per l’acció natural del cerç que bufa durant la tardor.
#HoritzóINCAVI2025
Per tal de posar en valor les DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situada al centre.