El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Tarragona

L’àmfora que hi ha al logotip de la Denominació d’Origen Tarragona sintetitza la presència mil·lenària de la vitivinicultura en aquesta DO. Com no podia ser d'una altra manera, els orígens de la DO Tarragona es remunten a l'Antiga Roma, quan els vins produïts en aquesta zona costanera ja eren considerats uns dels més "privilegiats" de tot l'imperi del Cèsar. Des de fa segles els fruits de les vinyes de Tarragona han solcat els mars dins d'àmfores que arribaven als punts més recòndits de la Mediterrània, convertint els romans en els primers ambaixadors del que avui és aquesta DO.

El territori se situa entre el riu Ebre i la mar Mediterrània.  El clima de la DO Tarragona i la influència directa del mar, amb una orografia suau i un terreny excepcional, ofereixen uns vins suaus, frescos i típicament mediterranis. 

Les varietats de la DO Tarragona

El raïm blanc a la DO Tarragona predomina sobre el raïm negre, ja que suposa un 83% de la superfície plantada. Els vins blancs s’elaboren principalment amb varietats autòctones, destacant entre elles el Macabeu, l’aposta decidida per fer de la Denominació d’Origen Tarragona una DO singular. També hi trobem Cartoixà o Xarel·lo, Parellada, Moscatell Frontignan, Moscatell d'Alexandria, Garnatxa Blanca, Malvasia de Sitges, Subirat Parent o Malvasia, Xarel·lo Vermell, Sumoll Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Vinyater. 

Tant els vins rosats com els vins negres són vins ferms i aromàtics. S’elaboren majoritàriament a partir de varietats de raïm com l’Ull de Llebre o la Garnatxa, tot i que també hi ha Sumoll, Carinyena, Merlot, Syrah, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon. Sota la DO Tarragona també s’elaboren vins escumosos, a partir mètodes tradicionals i ancestrals.

Els vins Tarragona Clàssics, a partir dels quals es va fundar la DO Tarragona fa més de 75 anys, conformen el tresor de la DO Tarragona i són els responsables del creixement del sector vitivinícola de la zona.

A la DO Tarragona també s’elaboren misteles, moscatells, vins rancis o el vimblanc, fet a partir de raïm sobremadurat.

Diversitat d’activitats, vins i atractius turístics pels que val la pena deixar-te seduir

Avui en dia, una trentena de cellers elaboren els seus vins dins les cooperatives modernistes projectades per arquitectes com Cèsar Martinell fa més d’un segle, en cellers familiars amb cinc generacions, o en nous cellers impulsats en molts casos per joves enòlegs sorgits de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgil (URV) a Tarragona.

Els cellers de la DO Tarragona s’han unit per crear la Ruta del Vi de la DO Tarragona. Aquesta ruta ofereix la possibilitat d’endinsar-se en una zona privilegiada per al cultiu de la vinya amb experiències singulars que mariden el vi amb la gastronomia, l’esport o la cultura. Propostes adreçades a diferents tipus de públic que et conviden a passar-s'ho bé i a gaudir de vins que parlen de paisatges que van des de Tarragona i la mar Mediterrània a l’interior rural del camp tarragoní, la serra de Prades i la vall del riu Ebre.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situada al centre.

Logo Generalitat Sempre Endavant