És fàcil creure que tampoc no es pren tant sucre com perquè sigui un problema. Una cullerada al cafè del matí i algun dolç en ocasions especials no és per posar-se les mans al cap. El problema és tot el sucre que consumim sense ser-ne conscients, o almenys, plenament conscients. Hi ha sucre en el tomàquet fregit, en molts tipus de pans, en embotits, salses, etc. La llista és immensa i atapeïda de productes que segur no esperaves trobar. I aquest el motiu pel qual si l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no consumir més de 25 grams de sucre afegit al dia o, cosa que és el mateix, unes sis culleretes de cafè, el cert és que, en la immensa majoria de països desenvolupats, aquesta quantitat es duplica fàcilment.

Reduir el consum de sucre

Existeixen molts motius pels quals reduir el consum de sucre, tants com malalties són darrere d'un consum desproporcionat. L'elevat consum de sucres és un dels responsables més importants de l'obesitat i el sobrepès. Un gran perill, ja que agreuja malalties com la diabetis, la hipertensió i fins i tot alguns tipus de càncer.

Sucre blanc / Foto: Pixabay
Existeixen molts motius pels quals reduir el consum de sucre / Foto: Pixabay

I és que, el nostre organisme no necessita sucre afegit per viure. Amb el que trobem de forma natural als aliments (des de les fruites a la llet) és més que suficient per al seu correcte funcionament. És més, els problemes apareixen quan aquest sucre és consumit en excés, i no al contrari.

Comença el repte

Així doncs, toca eliminar aquest verí blanc ple de calories buides que tant mal ens està fent. Aquests van ser els meus passos.

A poc a poc

No em vaig platejar treure el sucre de la meva vida de la nit al dia. Cal fer petits passos, però segurs. Per exemple, primer vaig passar de dues cullerades de sucre al cafè a una. Per alegrar-lo poc vaig afegir canyella, que li dona un sabor dolç i especial.

Troba substituts que tinguin bon gust

Un exemple és la canyella per al cafè i un altre la mel. En el meu cas va ser la clau per desterrar els iogurts edulcorats. Primer vaig afegir una mica de sucre (perquè el canvi sigui gradual). Després, vaig descobrir com és de bo amb una miqueta de mel, que també endolceix i n'afegeix mil i una propietats més.

Sucre blanc / Foto: Pixabay
Cal fer petits passos, però segurs / Foto: Pixabay

Llegir etiquetes

Sembla un requisit fonamental a l'hora de voler començar a cuidar-se i així ho és. I per a això cal aprendre's tots els noms del sucre i és que la indústria alimentària ha sabut molt bé com camuflar-lo gràcies a les nombroses formes que utilitza per anomenar-lo com: glucosa, panela, dextrosa, xarop de blat de moro, melassa, nèctar i molts altres més. Tots són igual de nocius i han d'anar fora.

Innovar

Hi ha moltes maneres d'endolcir un plat i d'elles, els nutricionistes coincideixen en el fet que apostar per la fruita és sens dubte l'opció més saludable. Un plàtan madur és perfecte per reduir el sucre que afegim a un pa de pessic, sent, juntament amb les figues o les pomes, algunes de les fruites més dolces. En el cas de la rebosteria, també són de gran ajuda el coco ratllat, la canyella o l'essència de vainilla, aconseguint treure grams de sucre sense perjudicar el sabor.

Eliminar el sucre de la dieta és tot un desafiament, però si t'ho proposes pots aconseguir-ho. A més, una vegada que fas el primer pas, t'asseguro que no hi ha tornada enrere.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!