Sucre o sacarina? És una eterna qüestió objecte de nombrosos estudis que proven d'esbrinar què és millor per a la salut: els edulcorants o el sucre. Amb defensors i detractors, el cert és que ambdós productes tenen els seus pros i contres.

Sucre blanc (o moreno)

A diferència del que la majoria de la gent pensa, segons l'OMS, 100 grams de part comestible de sucre morè aporten aproximadament 390 calories, davant les 400 calories que hi ha en 100 grams de sucre blanc.

La gran diferència en aquest cas rau en el tipus de calories que aporta cada un. El sucre blanc prové de la canya de sucre, pel que aporta més grasses i gairebé cap vitamina. A diferència del sucre morè, que aporta diferents vitamines del grup B, a més de minerals com, el calci, el potassi, magnesi i sodi.

Azúcar
Sucre / Font: Unsplash

La sacarina per a les dietes 'zero'

Sens dubte aquesta és l'opció que menys calories t'aportarà a la teva dieta. Si comparem l'aportació calòrica, el sucre conté quatre calories per gram, els edulcorants artificials, com la sacarina, no en tenen cap.

Però la trampa rau que s'ha comprovat que el seu consum continuat modifica els bacteris de la flora intestinal, generant intolerància a la glucosa. En resum, si pateixes diabetis o obesitat, qualsevol metge et dirà que aquest tipus d'edulcorants estarà totalment prohibit.

La sacarina és més cara que el sucre

La sacarina i altres edulcorants artificials són en general més cars que el sucre. Encara que estiguem disposats a pagar més quan es tracta de salut, alguns organismes com l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerten que tret de per als diabètics, l'ús d'edulcorants en la nostra dieta no aporta res més que un increment en el preu dels productes.

La sacarina i altres edulcorants artificials són en general més cars que el sucre

Azúcares
Sucres / Font: Unsplash

Reduir la ingesta de sucre

Tant per als adults com per als nens, l'Organització Mundial de la Salut recomana reduir el consum de sucres lliures a menys del 10% de la ingesta calòrica total. Una reducció per sota del 5% de la ingesta calòrica total produiria beneficis addicionals per a la salut. Per fer-nos una idea, la quantitat que recomana no superar aquest organisme internacional són els 25 grams de sucre al dia.

Quina és la solució?

La solució consisteix a reduir la dosi de sucre si estem prenent de més i a no abusar de la sacarina (es recomana que no se superi el consum diari de 5 mg per quilo de pes corporal).

I a l'hora d'elaborar cafès i infusions que podem endolcir amb sucre o sacarina no s'ha d'oblidar la importància de la qualitat de l'aigua. Per a això, un descalcificador o un sistema d'osmosi inversa a casa ens ajudaran no només a eliminar els sabors i olors desagradables, sinó també a evitar la duresa de l'aigua i acabar amb els possibles virus i bacteris.