Quan som a tocar de l’estiu, ara que els boscos comencen a assecar-se i les alertes per risc d’incendi tornen a omplir els titulars, un gest ancestral cobra més sentit que mai: pasturar per protegir. Durant tot el mes de juny, una quinzena de restaurants de l’Alta Garrotxa s’uneixen a la campanya “Ramats de Foc a taula: cuina i biodiversitat amb cinc sentits”, una invitació a descobrir plats elaborats amb productes de ramaders i ramaderes que, amb el seu ofici, ajuden a conservar el paisatge i la biodiversitat.
Restaurants de l'Alta Garrotxa s'agermanen amb els pastors del territori
Així, durant aquest juny, s’hi podran tastar productes i plats elaborats amb els làctics i carns procedents de xais, cabrits, poltres i vedells de ramats que pasturen en boscos i prats contribuint a reduir el risc d’incendis forestals del territori tot cuidant els paisatges i millorant la biodiversitat. Una tasca que fan els ramaders i ramaderes del projecte Ramats de Foc, que no només mantenen un ofici en perill d’extinció, sinó que també garanteixen la gestió de zones estratègiques per a la prevenció d’incendis.

Perquè, aquesta campanya no només posa productes de proximitat al plat. També posa sobre la taula consciència, compromís i memòria. Així, els comensals que triïn aquests suggeriments culinaris amb el segell de “Ramats de Foc”, no només podran degustar algunes de les receptes de cuina tradicional més interessants, algunes d’elles elaborades amb parts dels animals actualment menys utilitzades, sinó que també estaran valorant la tasca que la ramaderia extensiva aporta a la societat, i estaran afavorint la continuïtat de l’activitat ramadera al territori. Perquè amb “Ramats de Foc a taula”, gastronomia i consciència es donen la mà.
Cuina amb tots els sentits
Prop d’una vintena de restauradors s’han volgut sumar a aquesta primera acció —la intenció és reproduir-la a altres indrets del territori—. Establiments culinaris ubicats a l’Alta Garrotxa, però també a altres comarques limítrofes com l’Osona o el Ripollès.

Així, es podrà gaudir dels productes de Ramats de Foc a restaurants de la talla de Les Cols** (Olot) i també a altres establiments com ara Cabanyes Entre Valls (La Vall de Bianya); Can Jepet (Setcases); Can Po (Rocabruna); El Pont 9 (Camprodon); EL Racó de la Txell (Molló); Hostal del Sol (Olot); Hostal Sadernes (Sales de Llierca); L’Eixida (Montagut i Oix); La Guixera (Maià Montcal); La Quinta Justa (Olot); Les Planes (Espinavell); L’Hostalet (Hostalet d’en Bas); Quinza Ous (Les Preses); i el Santuari de La Mare de Déu (Albanyà).
A la carta d’aquests locals s'hi troben plats amb història, amb valors, amb arrels. Plats que parlen de sostenibilitat i biodiversitat real, però sobretot, i aquests dies, de ramats que modelen i protegeixen el paisatge. Elaboracions com el Tataki de poltre de Can Pasturet amb avellanes i emulsió d’herbes de bosc (Quinze Ous), o els Nyoquis de patata amb formatge de Mas Marcè (L’Hostalet).

I ho faran gràcies als productes de 13 ramaders ubicats a l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa i a altres territoris dels voltants: Maria, d’Ecobac (La Vall de Bianya); Enric Francesch, de La Quintana (Mas Quintana); David Juan (Biure); David Corcoy, d’El Sallent (Santa Pau); Olmo de, La Ginebrosa (Beget); Can Pastoret (Molló); Josep i Wolf, d’Iscra (Bueda); Marc Castillo (Maià de Montcal); David, de Mas Puigerniscle (D'agullana); Manel, de Peralada Mas Marcè (Siurana); Marta, de Finca Baussitges (Espolla); Judit i Joan, de Pasturabosc (Vilopriu); i Lluís, de Mu(DA) (Agullana).