Encara no tens els torrons de Nadal d'aquest any? No et preocupis, perquè a continuació et recomanarem les pastisseries de Catalunya on trobar els millors torrons artesanals de Xixona o tous d'ametlla. Totes són torroneries centenàries, amb molts anys d'experiència a l'obrador entre xocolates, fruits secs, sucre i massapà. La seva especialitat és el tradicional torró de Xixona que tant agrada a grans i petits, entre altres dolços típics de Nadal. El torró de Xixona, un dels més estimats i buscats arreu del territori, és una varietat de textura tova on predomina el gust de l'ametlla. Entre tots els torrons, és un dels més saludables, ja que només conté ametlla, sucre, mel i el blanc de l'ou. Aquest particular dolç de Nadal és especialment beneficiós per a la salut cardiovascular, sobretot aquells que porten ametlla. Així que ja saps, a menjar i a gaudir del torró!
 

1. Torrons La Campana, més de 130 anys de tradició

La Campana és una antiga torroneria familiar que forma part del patrimoni cultural del barri del Born de Barcelona. La seva especialitat són els torrons, els gelats i el dolç. Per això, és molt comú que tothom que surt de la botiga ho faci amb un somriure a la cara. L'origen d'aquesta torroneria està en l'amor de l'avi de la família pel torró. Una estima cap al producte que ha anat passant de generació en generació. La seva especialitat és el torró de Xixona, fet a partir de quatre ingredients: un 70% d'ametlla torrada, el blanc de l'ou, sucre i mel. També té molt d'èxit el seu torró de crema cremada. Ens diuen que ve gent de tot el territori expressament a comprar-lo!

Torroneria La Campana
Torroneria La Campana / Foto: La Campana

2. Planelles Donat, torró de Xixona de qualitat suprema

Planelles Donat és una empresa familiar dedicada a la fabricació i venda de torrons, dolços, gelats i orxates al centre de Barcelona. Avui dia, la cinquena i sisena generació estan a càrrec del negoci. Les varietats de torrons que ofereixen són les tradicionals, amb les quals amb un sol mos et portaran Nadal al paladar. Treballen amb productes de màxima qualitat per preservar l'essència del torró, un aliment molt estimat aquestes dates. El seu torró de Xixona porta ametlla torrada per donar-li aquell toc cruixent i granulat que tant agrada!

Torró de Xixona de Planelles Donat / Foto: Instagram
Torró de Xixona de Planelles Donat / Foto: Instagram

3. Torrons Sirvent, textura inconfusible

Any rere any, la primera setmana de novembre, Torrons Sirvent obra la seva botiga a Valls i online, un espai amb tot un assortiment de torrons, polvorons, massapans i exquisits xocolates, tot elaborat amb detall. El seu torró de Xixona és un dels pocs dolços que existeixen actualment que no tenen colorants ni conservants, adequat per a intolerants a la llet de vaca, gluten, sulfits i soja. La seva elaboració segueix un procés artesà: barregen la clara d'ou amb les ametlles torrades, la mel i el sucre en peroles anomenades "Mecàniques". Després el passen per un "molí" i la massa resultant s'introdueix en morters grans i calents, de nom "Boixets" on pren la seva textura especial al cap d'unes hores. El procés té una durada de 3 dies, el que el converteix en un producte artesanal amb una textura inconfusible.

Torrons Xixona, Alacant, Xocolata amb ametlles, Iema i Massapà / Foto: Instagram
Torrons Xixona, Alacant, Xocolata amb ametlles, Rovell i Massapà / Foto: Instagram

4. Torrons Vicens, 300 anys repartint il·lusió

Des de 1775, generació rere generació, a Torrons Vicens elaboren artesanalment una àmplia selecció de torrons i especialitats, utilitzant productes de la màxima qualitat, i seguint les receptes i fórmules originals secretes dels Mestres Torroners d'Agramunt. Amb més de 40 botigues repartides per tot el món, fa 300 anys que reparteixen il·lusió en forma rectangular. Un dels torrons per excel·lència a totes les taules per Nadal és el de Xixona, el torró tou d'ametlla elaborat artesanalment pel Mestre torronaire, i que regala una exquisida textura cremosa i un delicat sabor.

Torró de Xixona de Torrons Vicens / Foto: Instagram
Torró de Xixona de Torrons Vicens / Foto: Instagram

5. Casa Colomina, torró de Xixona de l'obrador a casa

Casa Colomina és una empresa familiar creada el 1908. És una família torronera de llarga tradició, i amb les seves botigues especialitzades al centre històric de Barcelona fa possible delectar-se de torró durant tot l'any. En els seus orígens, els seus antecessors eren temporers del torró. Durant la major part de l'any vivien i treballaven a Xixona, elaborant aquesta especialitat, i abans de les festes nadalenques es traslladaven per uns mesos a Barcelona per vendre'l. Avui dia, l'actual generació al capdavant del negoci, es troben assentats a Barcelona, tot i que viatgen contínuament a Xixona, on mantenen la seva producció. Antigament, enviaven la mercaderia per vaixell; avui els nous transports i la nova comunicació fan possible que aquest producte arribi a tothom en aquestes dates tan assenyalades.

Torró Xixona / Foto: Pinterest
Torró de Xixona / Foto: Pinterest

Com veus, són molts els establiments on trobar un bon torró artesanal de Xixona. Un dolç que no pot faltar aquests dies a taula durant les celebracions familiars nadalenques. El torró és un producte típic que agrada a grans i petits, i que a més, queda molt bé en diverses receptes com a acompanyant. A continuació, t'en proposem algunes perquè les cuinis amb la família i els amics durant aquests dies.

🍴 Semifred de torró de Xixona
 

🍴 Copa de salsa anglesa amb vainilla i Xixona
 

🍴 Braç de gitano de torró de Xixona

 

Esperem que amb aquest llistat de pastisseries de Catalunya (i amb les receptes que t'acabem de suggerir), tinguis un Nadal ben dolç.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!