La tardor ja és oficialment aquí. La tardor de calendari, però també la tardor meteorològica amb les pluges dels últims dies. Unes pluges que, alhora, donen el tret de sortida a la temporada de bolets. Els boscos de Catalunya comencen a tenir els primers bolets d'una campanya que es preveu molt bona. Un dels bolets més apreciats és el rovelló, que saltat amb all i julivert és un dels plats més senzills i cobdiciats a les fondes del país. T'expliquem com identificar rovellons després d'aquests dies de pluja.
🍄 Recepta de tall rodó amb rovellons
🍄🟫 Recepta de truita de rovellons i camagrocs
Com identificar rovellons
La primera norma dels boletaires és collir només bolets que sàpigues segur que es poden menjar. Mai no s'ha d'agafar cap bolet que no coneguis al 100 %. Collir bolets s'ha de fer bé o pot convertir-se en una activitat perillosa. Sabent això, és moment d'escollir el moment i el lloc on sortir a buscar-ne. El millor moment sempre és després d'un ruixat; i aquests dies, de pluges, n'hi ha moltes. Per tant, és molt bon moment per aventurar-se a collir bolets. El més complicat sovint és saber el lloc exacte. Cada boletaire té el seu racó del bosc secret on sap que trobarà bolets; en aquest cas, rovellons. Un secret molt ben guardat per cada família que difícilment ningú compartirà. Per tant, el millor és anar al bosc i buscar pel teu compte. Però atenció, perquè al bosc no s'hi pot anar a la lleugera. Has d'anar-hi amb algú que conegui el terreny i amb l'equipament adequat. Anar pel bosc, fora de camins i sense conèixer-se la zona és una negligència.
De rovellons se'n poden trobar de setembre a desembre, aproximadament

A l'hora de trobar rovellons, com que ara és inici de temporada, convé anar a cotes altes. De rovellons se'n poden trobar de setembre a desembre, aproximadament. A mesura que passen les setmanes, les temperatures acostumen a baixar i la cota per trobar bolets, també. Aquests dies, per tant, millor si puges a boscos més alts. Els rovellons més joves tenen el barret convex, mentre que els més grans el tenen més aplanat. Per assegurar-te que es tracta d'un rovelló, a més de l'aspecte, el millor és assegurar-se que el bolet desprèn un líquid vermellós quan es talla. També és un bon indicatiu trobar-los en boscos de coníferes, sobretot de pins o avets, que és on habitualment n'hi ha més.
Collir-los i cuinar-los adequadament
A l'hora de collir els rovellons, cal ser molt curosos per no malmetre el sotabosc. Convé collir només els bolets que després cuinarem i tenir en compte que, si deixem a terra un bolet petit, al cap d'uns dies es convertirà en un bolet gros. Tampoc convé recollir fulles ni terra; al cistell, que ha de ser de vímet, només hi guardarem bolets. El més recomanable és posar els bolets amb les làmines mirant cap avall. D'aquesta manera, evitaràs que hi entri terra i permetràs que les espores caiguin al bosc.
Un cop a casa, els rovellons, abans de cuinar-los, s'han de netejar amb un drap o paper de cuina humit i evitar posar-los directament sota un raig d'aigua. Si humiteges massa els rovellons, a l'hora de cuinar-los podries acabar bullint-los en comptes de fregir-los, que és com són més bons.