La de pollastre és una de les carns més consumides a Catalunya. El pollastre sempre ha format part de la nostra tradició gastronòmica, tot i que de la manera com es comercialitza avui dia, sembla un invent modern. Estem acostumats a comprar parts concretes del pollastre envasades en plàstic (pit, cuixes, contra cuixes...) i això ens n'acaba inflant el preu. La manera més econòmica de menjar pollastre és comprant-lo sencer i aprofitant-lo d'aquesta manera. La cuinera Maria Nicolau n'explica tots els detalls en un vídeo a 3Cat.

Com aprofitar el pollastre

La relació entre preu i esforç sol ser indirectament proporcional. És a dir, que com més car sigui un producte mundà al supermercat (sense tenir en compte la qualitat ni la marca), menys feina ens costarà cuinar-lo. Si compres una safata de macarrons fets, et sortirà més cara que si compres macarrons crus; de la mateixa manera que si compres pit de pollastre tallat a filets, et sortirà més car que si els treus d'un pollastre sencer.

Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto
Maria Nicolau al plató d'ElNacional.cat. / Foto: Carlos Baglietto

El primer pas, per tant, és comprar un pollastre sencer i especejar-lo a casa. Descarta'n el cap i aprofita'n tota la resta de parts. Les més carnoses, com les cuixes o el coll, serviran per fer un rostit. I les menys nobles, com retalls de pell i ossos, serviran per a fer un caldo. Descarta parts com la melsa, però aprofita altres òrgans com el fetge per a fer picades. I amb el pollastre a punt, és moment de cuinar.

D'aquesta manera pots preparar tres plats per a una família de quatre persones per poc més de 12 €

Rostit de pollastre

El plat que serveix per aprofitar millor el pollastre de manera senzilla és el rostit de pollastre. A més del pollastre, evidentment, necessitaràs els següents ingredients:

  • Pastanaga
  • Ceba
  • Porro
  • All
  • Tomàquet
  • Sal
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Oli
  • Llard
  • Vi ranci
  • Farigola
  • Romaní

Pots variar les verdures en funció del que tinguis per casa; la cuina tradicional té unes normes, però també és flexible per adaptar-se a les necessitats de cada casa. Posa el pollastre a la cassola amb les verdures tallades a trossos mitjans. Afegeix-hi sal, pebre, un bon raig d'oli, el llard, vi ranci i les herbes aromàtiques. Posa-ho al forn a 180 graus durant aproximadament 1:30 h, fent-li un cop d'ull cada mitja hora. Passat aquest temps, tindràs un rostit sucosíssim i deliciós que només t'ha requerit quatre talls de ganivet i una estona de forn.

Caldo

Amb els retalls del principi i els ossos que t'han sobrat del rostit, és moment de fer un caldo. Posa-ho tot en una olla, cobreix-ho d'aigua i deixa-ho a foc lent entre 60 i 90 minuts. Obtindràs un brou deliciós de la manera més senzilla i econòmica possible. Si vols, també pots afegir-hi alguna verdura per aprofitar ingredients que tinguis per casa.

Fideus a la cassola

El plat d'aprofitament definitiu de la cuina catalana són els fideus a la cassola. Nutritius, deliciosos i suculents, són un plat fàcil per llepar-se'n els dits. A la cassola on has fet el rostit, sense haver-la rentat, afegeix-hi un grapat de fideus mentre la tens al foc. Els greixos que hagin sobrat del rostit serviran per donar sabor als fideus. Quan siguin translúcids, afegeix-hi un dit d'aigua i deixa-ho fer xup-xup l'estona que indiqui el paquet de fideus. Corregeix de sal, si convé, i ja ho tindràs.

D'aquesta manera pots preparar tres plats per a una família de quatre persones per poc més de 12 €. Si compressis productes envasats de pollastre el preu es multiplicaria fins als més de 50 €. Un estalvi que no t'ha requerit res més que comprar un pollastre sencer i saber com aprofitar bé els ingredients amb les receptes tradicionals que toca.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!