La principal causa per la qual el pa blanc es considera menys sa que altres versions és el seu índex glucèmic (IG), per la qual cosa, per convertir-lo en un aliment apte per a totes les dietes, la clau estava a trobar com aconseguir que aquest IG baixi. Però, per poder entendre bé aquest truc tan senzill i enginyós, explicarem primer què és l'índex glucèmic. Un terme amb què solen estar molt familiaritzats els diabètics, però no tant la resta de la població.

Índex Glucèmic: ràpid o lent

Tots els carbohidrats tenen una porció de sucres, aquesta no només pot ser més gran o menor, també pot estar formada per tipus de sucre que el nostre organisme absorbeix ràpidament o d'una forma més lenta. A aquesta velocitat que un aliment pot elevar el nivell de sucre (glucosa) a la sang se li denomina índex glucèmic. En general, els aliments amb un IG baix augmenten lentament la glucosa al seu cos. Mentre que els aliments amb un IG alt, incrementen ràpidament la glucosa a la sang.

Aliment pa blanc / Foto: Unsplash
El pa blanc es considera menys sa que altres versions / Foto: Unsplash

I això, en què m'afecta? Quan consumim un aliment amb un IG alt, obliguem el nostre organisme a treballar més per controlar els nivells de sucre. I això comporta una altra sèrie de processos que afecten també la tensió arterial o a la forma en què s'emmagatzema el colesterol i el greix.

A més del pa blanc, hi ha molts altres productes que presenten un IG alt, com la majoria de cereals processats, l'arròs blanc i els dolços. En el costat oposat trobem l'ordi o la civada, la quinoa, les pomes o les taronges, així com llet o el iogurt. Tot ells amb un índex glucèmic sota.

Aliment pa blanc / Foto: Unsplash
Congelar el pa blanc, descongelar-lo i després torrar-lo / Foto: Unsplash

I, com es pot aconseguir que el pa blanc passi de l'"equip dels dolents" al bàndol dels bons? El doctor Karan Rajan, un cirurgià que treballa per al NHS al Regne Unit, ha encertat la solució i és tan simple com congelar el pa, descongelar-lo i després torrar-lo.

"Si agafes una llesca de pa blanc, la congeles, la descongeles i la torres, podries reduir l'índex glucèmic del pa gairebé a la meitat", afirma aquest doctor en un vídeo de TikTok, que ja és viral. "Això succeeix perquè es forma més midó retrògrad. El midó retrògrad és una forma de midó resistent que és beneficiós per a la salut intestinal perquè actua com la fibra", subratlla l'expert afegint una explicació sobre com la fibra disminueix la velocitat a la qual els aliments es digereixen i, per tant, el sucre no viatja a tanta velocitat pel corrent sanguini.

En el seu compte de TikTok són més de 5,2 milions de seguidors els qui segueixen els seus trucs per menjar més sa i treure més profit dels aliments. El segueixes?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!