Només fan falta uns segons buscant informació sobre dietes i alimentació saludable per trobar un article en el qual es digui que els hidrats els carrega el diable. De fet, algunes dietes famosíssimes que segueixen persones ultrafamoses com poden ser l'Atkins i la Dukan, situa a aquests nutrients en la llista negra i afirmen que si vols perdre pes els has d'eliminar per complet de la teva dieta. I allò de perdre pes és en el millor dels casos, en els més radicals els hauries de desterrar del teu vocabulari si vols gaudir d'una vida més saludable. Però, això és cert? És imprescindible eliminar els hidrats si vull perdre pes? La resposta és no. Encara que sí que és necessari controlar la seva ingesta i, en alguns casos, rebaixar-ne el consum.

Posar-li nom

Abans de començar a posar etiquetes de dolent o regular, repassarem què són els hidrats de carboni i quina funció compleixen. Els més coneguts són els cereals i entre els seus derivats sempre col·loquem en primer lloc la pasta i el pa. Així, quan algú anomena hidrats de carboni, la imatge que ens apareix és la de barres de pa juntament amb dolços i molta brioixeria, algunes piles de pasta i, potser, una mica d'arròs.

Hidrats de carboni / Foto: Pixabay
Hidrats de carboni / Foto: Pixabay

Però també trobem hidrats de carboni en altres aliments com les fruites, la llet, els llegums, les patates i el sucre. Vist aquest gran ventall de productes, sobra dir que cap dieta no es pot considerar equilibrada si es retiren tots per complet.

Què passa?

La principal funció dels hidrats és proporcionar energia i no cal dir com és d'important l'energia en el dia a dia. Però això no és l'únic que ocorre en el nostre organisme en retirar els hidrats. Les dietes que eliminen els hidrats donen prioritat a les proteïnes i, per norma general, solen ser proteïnes animals, ja que la resta forma part del grup dels hidrats (per exemple, els llegums). L'excés de productes d'origen animal és al darrere de moltes malalties cròniques, així com un augment de colesterol. Amb aquestes dietes, també es veu reduït el consum de fibra amb els problemes gastrointestinals que això comporta.

Hidrats de carboni / Foto: Pixabay
No existeix una fórmula màgica que determini quina és la quantitat ideal / Foto: Pixabay

No existeix una fórmula màgica que determini quina és la quantitat ideal, perquè cada persona és un món i té necessitats diferents. Però la major part dels experts, quan parlem d'un adult sa, consideren que la seva dieta ha d'aportar, almenys, la meitat de les calories totals en forma d'hidrats de carboni o, cosa que és el mateix, uns 250 grams al dia. Per a això hem de donar prioritat a verdures, hortalisses i llegums. I sempre apostar per cereals integrals.

Resultat final

Ja que els carbohidrats ens aporten energia, eliminar-los de la dieta és perillós. Això sí, caldrà aprendre quins són més beneficiosos i quins en cal mesurar. La conclusió d'experts en nutrició és la de no limitar en cap cas aliments com fruites i verdures, incloure llegums unes tres vegades per setmana, igual com la pasta o l'arròs i apostar sempre per la versió integral de les farines.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!