No sempre se li fa cas a l'etiqueta de "consumir preferentment", però això no vol dir que, de vegades, se la trobi a faltar. I un exemple clar és amb les fruites i les verdures. Quant temps és recomanable el fet d'emmagatzemar-les? En quin moment es posaran dolentes? I aquestes preguntes sorgeixen quan trobes una poma que saps que fa massa temps que és al calaix de fruita i no saps si clavar-li un mos o no, però també quan estàs fent la compra i dubtes sobre si tot el que estàs posant a la cistella aguantarà o es farà malbé abans que tinguis temps a consumir-lo. Per aclarir aquests dubtes tan freqüents elaborarem un llistat tenint en compte quant temps poden aguantar aquests aliments a la teva nevera en condicions òptimes.

Les més resistents

Quan parlem de fruites, n'hi ha que poden esperar-te pacients a la nevera fins a quatre setmanes o, el que és gairebé el mateix, un mes. En aquest grup tenim a les pomes, les més resistents sempre que no arribin a casa massa madures.

Fruita i verdura a la nevera / Foto: Pixabay
Disposició de la fruita i la verdura a la nevera / Foto: Pixabay

En el cas de les verdures, aquell temps només són capaces de suportar-lo les pastanagues i la col de cabdell. Poc per sota trobem als cítrics. Tant les taronges com les mandarines o les llimones poden aguantar fins a tres setmanes sense problema. Per la seva part, al calaix de les verdures baixem fins a les dues setmanes per trobar les següents. Això sí, totes elles bàsics que agraïm que sempre estiguin disponibles i, per la qual cosa, no has de témer comprar en la teva pròxima visita al súper. Tant el pebrot com l'api o el porro són comodins que sempre agafes i allà hi seran.

Les més delicades

Entre una i dues setmanes trobem el gruix de les fruites i verdures. En aquest cas depèn molt de l'estat de maduració en el qual arribin a casa, per la qual cosa, a l'hora de comprar, intenta potinejar abans per poder aconseguir les peces que més t'interessen. En petites porcions cal comprar maduixes, fruits vermells com mores o nabius o la papaia, ja que en dos o tres dies comencen a espatllar-se. Especial cura cal tenir amb les maduixes, que, només amb col·locar-les malament o en una zona massa humida, ja s'espatlla la caixa sencera.

Fruita i verdura a la nevera / Foto: Pixabay
Cal tenir especial cura amb les maduixes / Foto: Pixabay

Un dia més poden aguantar les cireres o les prunes i no pas més de quatre o cinc la pinya o la síndria una vegada obertes. En l'apartat verdures, entre les quals abans s'espatllen, són les de fulla verda com les bledes o els espinacs, que al cap de dos dies comencen a decaure. Molt poc més resisteixen els xampinyons, encara que sí que es poden continuar aprofitant ni la seva textura ni sabor serà el mateix.

No tot a la nevera

Encara que és el primer instint que tenim en arribar a casa amb la compra, has de recordar que no totes les fruites i verdures s'han de guardar a la nevera. A les cebes els va fatal la humitat i, en un lloc fosc i sec, pot guardar les seves condicions fins a dos mesos. Una cosa similar passa amb les patates i els alls.

Per la seva part, hi ha fruites a les quals els va bé un temps extra abans d'entrar a la freda nevera per poder acabar de madurar, com acostuma a ser el cas dels alvocats o els plàtans. En ambdós casos, si els poses massa verds al frigorífic els faràs malbé. I recorda, als tomàquets ens els agrada res el fred. En aquest cas sí que és molt recomanable comprar només el que consumiràs en pocs dies. Fes la prova i comprova com guanyen en sabor.