Tot i ser un dels aliments més bàsics i versàtils de la nostra cuina, la patata continua generant molts dubtes quan arriba el moment de conservar-la correctament. No és estrany trobar-les brotades, toves o amb un gust estrany tot just uns dies després de comprar-les, cosa que sol portar-nos a pensar que "han sortit dolentes". Tanmateix, en realitat el problema gairebé mai no és en el producte, sinó en com el guardem a casa. En un vídeo que s'ha fet viral a Facebook, el popular cuiner Jordi Cruz explica de manera molt clara per què les patates s'espatllen abans d'hora i quin és el mètode correcte per allargar-ne la vida útil sense complicacions ni trucs estranys.
Com conservar les patates perquè durin molt de temps
Segons el xef, un dels errors més habituals és deixar-les en un lloc càlid i amb molta llum, com ara taulells, prestatgeries obertes o a prop d'una finestra. En aquestes condicions, la patata interpreta que ha arribat el moment de “despertar” i començar a brotar. Aquest procés n'accelera la maduració, fa que perdi fermesa i provoca que es faci malbé molt abans del previst. A més, la llum afavoreix l'aparició de tons verdosos a la pell, un senyal clar que el tubercle ja no està en el seu millor moment i que convé extremar la precaució abans de consumir-lo.

Un altre hàbit molt estès, però igual d'incorrecte, és guardar les patates a la nevera. Jordi Cruz ho desaconsella de manera taxativa. El fred intens transforma els midons naturals de la patata en sucres, cosa que provoca que la seva textura es torni més dura i el seu gust canviï de manera notable. Això no només afecta el gust final, sinó també el resultat de les receptes, ja que una patata refrigerada es comporta de manera diferent en fregir-la o coure-la al forn. En altres paraules, el frigorífic no és el lloc adequat, encara que a simple vista pugui semblar una opció lògica.
La solució, explica el cuiner, és molt més senzilla del que solem pensar. Les patates només necessiten un entorn fresc i sec per conservar-se correctament durant setmanes. Un lloc sense humitat, protegit de la llum directa i amb una temperatura estable és suficient per mantenir-les en bon estat. No requereixen recipients especials ni tractaments previs: n'hi ha prou amb deixar-les respirar i no sotmetre-les a canvis bruscos de temperatura. Per això, rebostos, armaris ventilats o caixes de fusta en zones fresques de la casa solen ser opcions ideals.
Les patates només necessiten un entorn fresc i sec
Aquest consell connecta amb una idea molt clara que en Jordi Cruz repeteix sovint: molts aliments es fan malbé abans per desconeixement que per mala qualitat. En el cas de la patata, respectar les seves necessitats naturals és clau per aprofitar-la al màxim, reduir el malbaratament i millorar el resultat a la cuina. Guardar-les bé no només significa que durin més temps, sinó també que conservin el seu sabor autèntic i la seva textura perfecta, quelcom essencial en un ingredient tan present en el nostre dia a dia.