A vegades els millors trucs de cuina arriben quan menys t'ho esperes, i això és exactament el que li ha passat a @alvarolinaresoficial, un creador de contingut que s'ha fet viral a Instagram per revelar el mètode definitiu per saber si una patata és bona per fregir. Amb humor i sorpresa, explica que es va assabentar d'aquest truc als 40 anys, després de tota una vida cuinant sense saber-ho. El seu vídeo s'ha convertit en un dels més comentats perquè resol, d'una forma senzilla i visual, un dubte que tots tenim alguna vegada a la cuina: com triar la patata perfecta per aconseguir aquestes fritures daurades, cruixents per fora i tendres per dins que tant ens agraden.

Com saber si una patata és bona per fregir

El procediment no pot ser més fàcil. El primer és agafar una patata sense pelar, amb la pell intacta, i tallar-la per la meitat amb un ganivet net. Després, simplement s'ajunten les dues meitats acabades de tallar, de manera que la superfície humida d'una toqui l'altra. Aquí ve la màgia: si les dues meitats es queden enganxades entre si i aguanten una bona estona sense desenganxar-se, fins i tot quan gires la patata cap per avall, això significa que aquesta patata és perfecta per fregir. Si, en canvi, es desenganxen de seguida, mala senyal: aquesta patata no té prou midó, i el resultat serà una fregida molla, sense textura i amb excés d'oli.

 

 

El que explica aquest truc és pura ciència de cuina. Les patates que “s'enganxen” són les que tenen més midó i menys aigua, una combinació ideal per aconseguir una fregida cruixent. Per això, les varietats com Agria, Kennebec o Monalisa solen ser les més apreciades per fregir, mentre que altres més humides, com les noves o les de pell molt fina, resulten més adequades per coure o per purés. En paraules del propi Álvaro, “la patata es delata sola: si aguanta l'equilibri, també aguantarà bé l'oli calent”.

Si la patata aguanta enganxada a l'altra meitat, també aguantarà l'oli calent

Més enllà del truc, el vídeo transmet aquesta sensació d'aprenentatge quotidià que tant agrada a les xarxes. És un d'aquells moments en què un pensa: “Com no ho sabia abans?”. I és que el gest de tallar, ajuntar i comprovar té alguna cosa gairebé hipnòtica, una barreja de curiositat i satisfacció instantània en veure com les meitats resisteixen. Així que ja ho saps: abans de posar-te a pelar i fregir, fes la prova del tall. Si la teva patata passa el test i es manté unida, pots estar tranquil: les teves patates fregides sortiran de deu, amb aquell punt daurat i cruixent que converteix un plat senzill en un autèntic plaer.

engin akyurt jZ1M9CckMIE unsplash
Les patates que s'enganxen són les que tenen més midó i menys aigua / Foto: Unsplash

Aquest tipus de consells són els que demostren que la cuina tradicional encara té molt a ensenyar-nos, fins i tot en l'era dels tutorials i les receptes ràpides. No cal cap utensili especial, ni termòmetre, ni ingredients secrets: n'hi ha prou amb una patata i un ganivet. L'Álvaro insisteix que l'important és tornar a observar els aliments, entendre com es comporten i reconèixer-ne la qualitat amb els sentits. Una bona patata, diu, ja t'avisa del que val abans fins i tot de tocar la paella. Potser aquí hi ha la veritable lliçó darrere d'aquest truc viral: cuinar bé no sempre és qüestió de tècnica, sinó d'aprendre a escoltar els ingredients.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!