El carabassó és una d'aquestes hortalisses que tant serveixen per a una crema lleugera com per a un saltejat ràpid o fins i tot per a espaguetis vegetals. Tanmateix, el seu gran contingut en aigua i la seva pell delicada el converteixen en un aliment amb tendència a espatllar-se ràpid si no es té compte. Per això, si vols que aguanti en bon estat durant setmanes, o fins i tot mesos, convé saber com conservar-lo de la manera correcta i no deixar-lo a la seva sort a la nevera o al taulell de la cuina.

Com conservar els carabassons a casa

El primer és escollir peces tan fresques com sigui possible. Busca carabassons amb pell llisa, ferma i brillant, sense cops ni taques toves. Com més recent sigui la collita, millor resistirà l'emmagatzemament. Si tens la sort de recollir-los al teu propi hort, organitza'ls en funció del que vagis a cuinar aviat i reserva l'excedent per conservar-lo de diferents formes. En qualsevol cas, revisa sempre que no tinguin floridura en els extrems ni signes de sequedat.

Pots pelar el carabassó o no en funció de la recepta que vulguis cuinar / Foto: Unsplash

Si els guardes sencers, la nevera és la millor aliada, sobretot a l'estiu. No els rentis abans de guardar-los, tret que tinguin restes de terra, i asseca'ls bé. L'ideal és posar-los al calaix de verdures, sense apilar-los ni barrejar-los amb fruites climatèriques com pomes, alvocats o tomàquets, que acceleren el seu deteriorament. D'aquesta manera, els carabassons sencers poden durar entre dues i tres setmanes, encara que convé vigilar-los cada pocs dies per evitar que la humitat afavoreixi l'aparició de floridura.

Quan vulguis avançar feina a la cuina, pots tallar-los en rodanxes, bastons, daus o fins i tot en espirals tipus espagueti. Això sí, com més els manipulis, més aigua deixaran anar i menys temps aguantaran. El recomanable és guardar-los en un recipient hermètic, entre fulls de paper absorbent, i consumir-los en tres o quatre dies com a màxim. El carabassó ratllat o molt picat s'ha d'utilitzar abans, perquè es deteriora amb més rapidesa.

Carabassó tallat en tires petites / Foto: Unsplash

En el cas de carabassons cuinats, el marge és major, entre tres i cinc dies a la nevera, sempre en tàpers tancats i sense obrir-los innecessàriament. Plats com cremes, samfaines o curris es deixen molt bé a la congelació, per la qual cosa pots emmagatzemar-los per mesos i tenir racions llestes en qualsevol moment.

Si tens una gran quantitat de carabassons i no vols que es perdin, existeixen tècniques per prolongar encara més la seva vida útil. Una de les més efectives és congelar-los després d'escaldar-los: n'hi ha prou amb bullir-los breument, refredar-los en aigua amb gel, assecar-los bé i guardar-los en bosses de congelació, preferiblement al buit. També es poden deshidratar, adobar o preparar en conserva, opcions que permeten gaudir d'aquesta hortalissa molt temps després de la collita.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!