Cada 14 de juny se celebra el dia mundial del cogombre, una jornada dedicada a reconèixer les qualitats refrescants i saludables d’aquest aliment tan present a les nostres cuines, especialment durant els mesos més calorosos de l’any. Un aliment que es pot fer servir des d'un plat com una amanida fins a condiment envinagrat.
Un producte refrescant
El cogombre, de nom científic Cucumis sativus, és una hortalissa d’estiu deliciosa. El seu cultiu es concentra principalment entre finals de primavera i fins a principis de tardor, ja que necessita temperatures càlides i una bona exposició solar per créixer en condicions òptimes. A Catalunya i en altres zones de clima mediterrani, es planta habitualment a l’abril o maig i es recull a partir de juny, coincidint amb el seu moment de màxima esplendor. Ric en aigua i amb molt poques calories, el cogombre és ideal per a una alimentació saludable i hidratant. A més, conté vitamines com la C i la K, així com antioxidants naturals que contribueixen a cuidar la pell i reduir la inflamació. Celebrar el dia mundial d'aquest aliment no només serveix per posar en valor les propietats nutricionals del cogombre, sinó també la seva versatilitat a la cuina. Encara que sovint s’associa a amanides, hi ha moltes altres maneres de gaudir-ne. Una recepta senzilla i refrescant és el gaspatxo de cogombre, una variant lleugera del tradicional gaspatxo andalús.
El dia mundial del cogombre és una excusa perfecta per redescobrir aquest aliment humil, fresc i saludable que ens acompanya durant els mesos més calorosos

Per preparar-lo, només calen 2 cogombres pelats, 1 iogurt natural, un gra d’all, unes gotes de suc de llimona, un raig d’oli d’oliva verge extra, sal, pebre i unes fulles de menta. Tot es tritura fins a obtenir una crema fina que es pot servir freda com a entrant en dies calorosos. Aquesta recepta és ideal per aprofitar els cogombres quan són més saborosos, a ple estiu. Però al marge de la cuina, el cogombre també és protagonista de remeis casolans i de tractaments de bellesa, gràcies al seu poder hidratant i calmant per a la pell. No és estrany veure’l utilitzat com a compresa natural per reduir la inflamació dels ulls o hidratar la pell seca.
En definitiva, el dia mundial del cogombre és una excusa perfecta per redescobrir aquest aliment humil, fresc i saludable que ens acompanya durant els mesos més calorosos i que pot ser tant un aliat a la cuina com un tractament natural per al benestar diari.