Avui és Dijous Gras, la festa més gormanda de Catalunya. Una tradició que se celebra el primer dia de Carnaval i durant la qual és típic menjar botifarra d'ou, truita i coca de llardons. Una data assenyalada al calendari que arriba la setmana abans del Dimecres de Cendra i que dona el tret de sortida a la setmana més esbojarrada de l'any. T'expliquem com celebrar el Dijous Gras de la manera més llaminera perquè puguis donar-te un homenatge gastronòmic a taula.

🍖 On comprar la millor botifarra d’ou a Barcelona per Dijous Gras
 

🍽️ Recepta de coca de llardons
 

Per què se celebra el Dijous Gras?

La tradició cristiana marca la gran majoria de les festes i celebracions de Catalunya. I el Dijous Gras no n'és una excepció, ja que sempre ha estat una celebració important, molt més del que es pensa avui dia. Durant el dijous abans de Carnaval, les famílies aprofitaven per menjar tot el que estava prohibit durant la Quaresma, els quaranta dies que precedeixen la Setmana Santa. Aliments saborosos i contundents, com la carn, que fins i tot era pecat menjar en dies com el Divendres Sant. La tradició manava reduir la ingesta de menjar, especialment d'aquelles viandes més copioses. 

Preparacions exquisides i tradicionals que pots comprar o preparar a casa

Avui dia, encara que la llei cristiana ja no tingui la mateixa incidència en la nostra vida quotidiana, el Dijous Gras és una excusa perfecta per donar-te un homenatge amb aquests productes tan llaminers. La coca de llardons, la botifarra d'ou, les truites... preparacions exquisides i tradicionals que pots comprar o preparar a casa i afegir-les als teus àpats del dia com un element més del teu menú.

Com fer un bon àpat de Dijous Gras

Com el seu nom indica, un bon Dijous Gras ha d'incloure aliments amb una bona dosi de greix. Abans de començar amb el dinar, pots preparar uns aperitius: uns talls de fuet, formatge, unes olives... res massa diferent del que prepararies un diumenge qualsevol. Com a primer plat, hi ha diverses opcions. Si ets de guisats i llegums, un bon plat de llenties amb uns talls de botifarra són una idea excel·lent, especialment si el dia és fred i et ve de gust un dinar reconfortant. També pots optar per una truita de botifarra o de qualsevol altre ingredient (patata, espinacs, carxofes...) i acompanyar-la amb uns talls de botifarra d'ou i una llesca de pa amb tomata. Com a tercera alternativa, pots preparar un remenat, una opció més polivalent que pots fer amb unes gambes, uns espàrrecs o qualsevol altre ingredient que et vingui de gust.

Gaudir del menjar hauria de ser el principal objectiu d'un àpat

De segon hi ha dues opcions: carn o peix. Bé, de fet n'hi ha moltes, però els dos grans protagonistes del segon plat acostumen a ser un bon tall de carn o una bona porció de peix. Tant un com l'altre, cuinats amb una gustosa guarnició, solien prohibir-se durant la Quaresma, especialment quan eren plats destinats a fer gaudir. I gaudir del menjar hauria de ser el principal objectiu d'un àpat. Un àpat que pots acabar de la manera que prefereixis, però seria un pecat no fer-ho amb una coca de llardons, la insígnia de la festa i l'expressió màxima de la tradició del Dijous Gras.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!