Catalunya és terra de vi, però és innegable que són moltes les persones que prefereixen la cervesa. N'hi ha moltes de comercials, com a tot arreu, però també hi ha projectes artesans arrelats al territori, com la cervesa C-13 de la Pobla de Segur o la Gall Negre de la Seu d'Urgell. En la majoria dels casos, la cervesa porta alcohol, en una graduació que sol oscil·lar entre els 4 i els 10 graus aproximadament. Però cada vegada està més de moda consumir begudes amb graduacions més baixes o directament sense alcohol, per motius evidents. En el cas de la cervesa, però, sabies que no és el mateix una sense alcohol que una 0,0%? Malgrat que puguin semblar iguals, són begudes amb certes diferències.
Diferències entre cervesa sense alcohol i 0,0%
La cervesa, per definició, és una "beguda fermentada preparada a partir de cereals germinats, especialment ordi, i aromatitzada amb llúpol". En la gran majoria de casos es tracta d'una beguda alcohòlica, fruit de la fermentació dels llevats; però la cervesa també es pot fer sense alcohol. Avui en dia s'elaboren tota mena de begudes tradicionalment alcohòliques sense alcohol (vi sense alcohol, ginebra o whisky sense alcohol...), però la cervesa és una de les que fa més temps que existeix.
Si prens diverses cerveses amb aquesta graduació, pots acabar consumint la mateixa quantitat d'alcohol que si prenguessis una canya normal i corrent
Però quan busquem una cervesa d'aquest tipus, ens trobem amb dues opcions: cervesa sense alcohol i cervesa 0,0%. Dues opcions que, malgrat semblar iguals, no són el mateix. La cervesa sense alcohol, en realitat, sí que en porta. O almenys en pot portar. Les cerveses etiquetades com a "sense alcohol", per normativa, han de tenir menys d'un 1% de graduació. Per tant, una cervesa d'aquest tipus pot arribar a tenir un 0,9% d'alcohol. És a dir, que si prens diverses cerveses amb aquesta graduació, pots acabar consumint la mateixa quantitat d'alcohol que si prenguessis una canya normal i corrent.
L'opció més correcta
Per contra, la cervesa 0,0% és la que realment no conté alcohol. L'etiquetatge "0,0%" és el que han adoptat els fabricants per referir-se a la cervesa que realment no duu alcohol. Per aconseguir-ho, un cop elaborada la cervesa amb alcohol, s'escalfa el líquid fins a una temperatura concreta (fins a un màxim de 75 graus) per evaporar l'alcohol. Aquest procés, inevitablement, afecta els aromes i sabors del producte, per això molts fabricants sotmeten la cervesa a pressions baixes per aconseguir que l'alcohol s'evapori a una temperatura menor. D'altra banda, la cervesa sense alcohol s'elabora seguint un procés de fermentació més controlat durant el qual s'intenta que la temperatura no sigui gaire elevada i així es generi menys alcohol.