Catalunya és terra de vi, però és innegable que són moltes les persones que prefereixen la cervesa. N'hi ha moltes de comercials, com a tot arreu, però també hi ha projectes artesans arrelats al territori, com la cervesa C-13 de la Pobla de Segur o la Gall Negre de la Seu d'Urgell. En la majoria dels casos, la cervesa porta alcohol, en una graduació que sol oscil·lar entre els 4 i els 10 graus aproximadament. Però cada vegada està més de moda consumir begudes amb graduacions més baixes o directament sense alcohol, per motius evidents. En el cas de la cervesa, però, sabies que no és el mateix una sense alcohol que una 0,0%? Malgrat que puguin semblar iguals, són begudes amb certes diferències.

Diferències entre cervesa sense alcohol i 0,0%

La cervesa, per definició, és una "beguda fermentada preparada a partir de cereals germinats, especialment ordi, i aromatitzada amb llúpol". En la gran majoria de casos es tracta d'una beguda alcohòlica, fruit de la fermentació dels llevats; però la cervesa també es pot fer sense alcohol. Avui en dia s'elaboren tota mena de begudes tradicionalment alcohòliques sense alcohol (vi sense alcohol, ginebra o whisky sense alcohol...), però la cervesa és una de les que fa més temps que existeix.

Tirador de cervesa. / Foto: Unsplash

Si prens diverses cerveses amb aquesta graduació, pots acabar consumint la mateixa quantitat d'alcohol que si prenguessis una canya normal i corrent

Però quan busquem una cervesa d'aquest tipus, ens trobem amb dues opcions: cervesa sense alcohol i cervesa 0,0%. Dues opcions que, malgrat semblar iguals, no són el mateix. La cervesa sense alcohol, en realitat, sí que en porta. O almenys en pot portar. Les cerveses etiquetades com a "sense alcohol", per normativa, han de tenir menys d'un 1% de graduació. Per tant, una cervesa d'aquest tipus pot arribar a tenir un 0,9% d'alcohol. És a dir, que si prens diverses cerveses amb aquesta graduació, pots acabar consumint la mateixa quantitat d'alcohol que si prenguessis una canya normal i corrent.

L'opció més correcta

Per contra, la cervesa 0,0% és la que realment no conté alcohol. L'etiquetatge "0,0%" és el que han adoptat els fabricants per referir-se a la cervesa que realment no duu alcohol. Per aconseguir-ho, un cop elaborada la cervesa amb alcohol, s'escalfa el líquid fins a una temperatura concreta (fins a un màxim de 75 graus) per evaporar l'alcohol. Aquest procés, inevitablement, afecta els aromes i sabors del producte, per això molts fabricants sotmeten la cervesa a pressions baixes per aconseguir que l'alcohol s'evapori a una temperatura menor. D'altra banda, la cervesa sense alcohol s'elabora seguint un procés de fermentació més controlat durant el qual s'intenta que la temperatura no sigui gaire elevada i així es generi menys alcohol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!