T'has parat mai a pensar en què et fixes quan vas a la botiga a comprar un producte? Com pots saber si unes galetes, una ampolla d'oli o un formatge són bons si no els has tastat mai? Són moltes les estratègies de màrqueting que serveixen per cridar l'atenció dels consumidors, però són molt poques les institucions que vetllin per assegurar la màxima qualitat dels productes d'un territori. I això és precisament el que fa la Diputació de Girona, des de fa una dècada, amb el segell de qualitat Girona Excel·lent. Un model d'èxit consolidat que reconeix la feina dels productors i certifica la qualitat dels productes de manera objectiva i transparent.

6a edició de Girona Excel·lent

El recinte de Mas Solà, a Santa Coloma de Farners, va acollir ahir al vespre la 6a gala d'entrega de premis de Girona Excel·lent. Amb les Guilleries com a teló de fons, un escenari a l'aire lliure va ser l'espai escollit per entregar els 137 reconeixements que enguany han obtingut els productes de Girona Excel·lent. La gala, conduïda pels còmics Xuriguera i Faixedas, va començar amb els parlaments de Carme Salamaña, alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Joan Roca, cuiner d'El Celler de Can Roca, i Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona.

Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, durant l'entrega de premis de Girona Excellent Foto Miquel Millan
Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, durant l'entrega de premis de Girona Excel·lent / Foto: Miquel Millan

Salamaña va destacar la importància d'acollir a Santa Coloma la gala d'"uns premis tan dolços com els de Girona Excel·lent". Per la seva banda, Joan Roca, fidel ambaixador de Girona Excel·lent des de la primera edició, va destacar la internacionalització d'una marca plenament consolidada: "Girona Excel·lent és una marca coneguda arreu del món. Vam portar productes de Girona al Japó, i el segell va ser una eina molt útil que ens va servir per explicar la nostra cuina i la manera excel·lent que tenim de fer les coses".

"El procés de selecció de productes el fan un grup d'experts qualificats de manera transparent i independent"

Joan Roca durant l'entrega de Premis de Girona Excellent Foto Miquel Millan
Joan Roca durant l'entrega de Premis de Girona Excellent / Foto: Miquel Millan

Abans de passar a l'entrega de premis, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va fer èmfasi en el fet que "Girona Excel·lent és una manera de donar suport al sector primari i agroalimentari. És un segell de qualitat sense interferències perquè presentar-s'hi és gratuït i no requereix cap afiliació. El procés de selecció de productes el fan un grup d'experts qualificats de manera transparent i independent". Prova d'això és que, de les 17 categories que s'han premiat enguany, n'hi ha algunes que han quedat desertes perquè els tastadors així ho han considerat.

Alguns dels guardonats durant la gala de Girona Excellent Foto Miquel Millan
Alguns dels guardonats durant la gala de Girona Excel·lent / Foto: Miquel Millan

Rècord de participació

Els segells de Girona Excel·lent s'entreguen cada dos anys. Un calendari que permet als productors tenir temps per lluir el segell, però que també serveix perquè la Diputació de Girona pugui organitzar amb temps la següent edició. L'èxit del segell l'avala, entre altres coses, el rècord de participació que s'ha batut en l'edició d'enguany. S'han presentat fins a 540 productes, dels quals "només" 137, de 83 empreses diferents, han rebut el distintiu de Girona Excel·lent. Això suposa una vintena més de productes participants que en l'edició de fa dos anys, una tendència a l'alça que demostra la solidesa del projecte.

Ambient a Mas Solà durant l'entrega de premis de Girona Excellent Foto Miquel Millan
Ambient a Mas Solà durant l'entrega de premis de Girona Excel·lent / Foto: Miquel Millan

Girona Excel·lent és un segell que serveix per reconèixer la feina dels productors, per incentivar les empreses a millorar la qualitat dels seus productes i que permet als consumidors tenir un referent a l'hora d'escollir productes de proximitat de la màxima qualitat. Les categories premiades enguany han estat:

  1. Aigües minerals
  2. Arrossos
  3. Begudes locals
  4. Cafès i herbes remeieres
  5. Conserves
  6. Sofregits, brous i salses
  7. Productes de quarta i cinquena gamma
  8. Semiconserves
  9. Embotits
  10. Fruits secs
  11. Foie-gras
  12. Galetes
  13. Gelats i sorbets
  14. Làctics
  15. Oli d’oliva i vinagres
  16. Mel
  17. Vins i vins generosos

Totes les categories han tingut almenys una empresa premiada, excepte la de 'Gelats i sorbets', que ha quedat deserta. El segell Girona Excel·lent continuarà repartit per tota la demarcació i, en aquest sentit, totes les comarques gironines hi estan representades. L’Alt Empordà és la que ha obtingut més guardons (39), seguida pel Baix Empordà (32) i el Gironès (21). De la resta, la Garrotxa ha aconseguit 16 productes guanyadors; la Selva, 14; el Pla de l’Estany, 8; la Cerdanya, 3, i el Ripollès i Osona (el municipi de Viladrau), 2.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!