Aquest matí, el Palau de la Música Catalana ha acollit la presentació de la campanya "Catalunya, la millor cuina del món", una iniciativa promoguda per l'Agència Catalana de Turisme i la Generalitat de Catalunya que s'emmarca dins els actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia. La campanya té com a objectiu projectar la cuina catalana al món, però sobretot va dirigida al públic local.
Promoció turística a través de la gastronomia
La campanya presentada avui vol marcar un punt d’inflexió en la projecció de la identitat gastronòmica del país. Prop d'un centenar de xefs catalans han compartit escenari amb autoritats, productors i altres professionals del sector, per donar el tret de sortida a una acció coral inèdita que pretén "visibilitzar el moment d’excel·lència i reconeixement internacional que viu la cuina catalana". L'acte, presentat per la periodista Agnès Marquès, ha comptat amb la intervenció de Joaquim Uriach, president del Palau de la Música Catalana, que ha destacat que "si som líders és perquè hem sabut combinar creativitat amb arrels". D'altra banda, també ha parlat Arantxa Calvera, presidenta de l'Agència Catalana de Turisme, que ha afirmat que "per primer cop, l’Agència fa una campanya dirigida als catalans, perquè la cuina és més que els cuiners; la campanya posa cara al sector primari. Ells també són cuina catalana".
Un sector primari que també ha tingut veu durant la presentació. Olga Cid, representant de la Cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre, ha agraït "que la campanya hagi donat veu al sector primari", mentre que Cristina Caparrós, armadora, ha posat l'accent en "defensar els pescadors i el producte, des del més festiu com les gambes fins al peix del dia a dia, com una canana o un sonso".
Primeres espases de la cuina catalana
A més dels impulsors i els productors, la presentació de la campanya també ha comptat amb la presència d'alguns dels cuiners més reconeguts del país i del món. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Carles Gaig, Joan Roca, Eduard Xatruch, Oriol Castro, Mateu Casañas, Sergio i Javier Torres, Paolo Casagrande i Fina Puigdevall s'han mostrat satisfets amb una campanya que, segons afirmen, és positiva per al país. L'acte també ha tingut un moment per retre homenatge a la figura de Paco Solé Parellada, propietari del mític restaurant Set Portes que ens va deixar aquest mes de juny.
Per cloure l'acte ha parlat el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha destacat que "la gastronomia és una de les principals forces i patrimonis de Catalunya. La cuina catalana és un gran exemple per a la resta de sectors. Això és el fruit del llegat de tots els que som aquí, i dels que no hi són, com Fermí Puig, Montse Guillén o Paco Solé Parellada". Durant la presentació, però, no s'han explicat quines seran les accions específiques que es duran a terme per promoure la cuina catalana ni s'ha presentat cap calendari amb els objectius concrets que vol assolir la iniciativa.