El març inaugura oficialment la millor temporada de l'any per a fer calçotades. Al febrer ja en teníem, però ara al març el fred comença a marxar i els caps de setmana es converteixen en oasis perfectes per gaudir d'aquest producte en família o amb els amics. Avui les garrotxines de Can Putades se'n van de calçotada per ensenyar-te totes les claus per organitzar una calçotada com déu mana.

Can Putades se'n va de calçotada

El millor lloc per a fer una calçotada és, indiscutiblement, la torre d'un amic. La casa del poble amb un solar o un pati on cuinar amb foc els calçots que compris, o idealment, que cultivis. I si no tens cap amic amb casa al poble, potser és que qui ha d'organitzar-ho i preparar-ho tot, ets tu. Els ingredients necessaris per a una bona calçotada són:

  • Calçots: bàsic, indispensable i absolutament insubstituïble. Lògic, oi? Però segur que tens algun conegut a qui no li agraden i que prefereix menjar carn a la brasa. Feu-ne, també, però per molt evident que sembli, no us oblideu els calçots.
  • Romesco: o salsa de calçots, segons com la facis. És un ingredient gairebé tan important com els calçots, ja que és la salsa que li dona tot el sabor i a la qual també s'hi pot sucar un bon tou de pa.

Sigui d'amics o de familiars, de companys de feina o de desconegut, una calçotada serveix per gaudir en grup

  • Beguda: en comptes de posar 'vi', 'cervesa', 'refresc'... convé que porteu 'beguda', en general, la que més us agradi. Refrescos pels més joves, cerveses pels més grans i un porró de vi per als més tradicionals. La millor manera de gaudir la calçotada és embrutant-se les mans, i la samarreta!
  • Una colla: sigui d'amics o de familiars, de companys de feina o de desconegut, una calçotada serveix per gaudir en grup. Agafa la teva colla, decidiu quants calçots menjareu i a gaudir.
  • Arguments de sobretaula: què millor per acabar la calçotada que una bona sobretaula amb discussions sobre temes tant transcendentals com irrellevants. El millor d'un àpat així són les converses de després, amb unes postres de músic i un porró petit de moscatell -o un iogurt, o pastís, o les postres que vulguis...-.

Calçots al restaurant

Si ets dels qui no té amics amb casa al poble, ni tu mateix tens casa amb pati, l'alternativa per gaudir dels calçots és anar a un restaurant. Són diverses les opcions per fer-ho: menús amb plats que inclouen els calçots o llocs on te'ls menges com al poble però amb un pitet i guants de plàstic. Opcions que segurament no són tan atractives ni rurals, però que t'aporten el millor i imprescindible de les calçotades: calçots, romesco i bona companyia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!