Les calçotades tenen un producte estrella sense el qual no es pot celebrar cap festa. I no parlem dels calçots, sinó de la salsa que els acompanya: el romesco. Una salsa deliciosa a la qual sucar els calçots, el pa, la llonganissa i tot el que tu vulguis. Avui t'expliquem com fer la salsa de calçots, una recepta fàcil i deliciosa.

Com fer romesco

El romesco és un combinació deliciosa d'ingredients que popularment serveix per acompanyar els calçots. Una salsa, però, que es pot fer servir en qualsevol recepta i per acompanyar qualsevol altre tipus de plat, com ara carn o peix. Per a fer-lo necessitarem els següents ingredients:

  • Tomàquets escalivats
  • Pebrots del romesco escalivats
  • Alls escalivats
  • Pebre vermell dolç
  • Vinagre
  • Ametlles torrades
  • Avellanes torrades
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Pa

Les quantitats dels ingredients variaran en funció de la salsa que vulguis fer. Et recomanem que utilitzis les mesures per a fer salsa per a quatre comensals, aproximadament.

🍯 Recepta de romesco
 

El primer que has de fer és escaldar les nyores i escalivar els tomàquets i els alls al forn. Dos passos previs que ens serviran per treballar millor els ingredients més endavant. Al cap d'una estona, afegeix el pa al forn per a que es torri. Para compte amb que no es cremi. Mentrestant, pela els fruits secs (ametlles i avellanes, o algun altre fruit sec que li vulguis posar) i ho barreges amb el pebre vermell en un morter o un processador d'aliments. Hi afegeixes també el pa i la carn de les nyores. Per obtenir-ne la carn, n'hem de treure les llavors i rascar amb un ganivet l'interior de la nyora. La polpa que en traiem és la que haurem d'abocar al processador d'aliments. Cola el tomàquet, afegeix-lo (sense pell) a la mescla, i aboca-hi un raig de vinagre, un raig d'oli, sal i pebre al gust, i ja ho pots triturar tot.

El romesco és un combinació deliciosa d'ingredients que popularment serveix per acompanyar els calçots. Una salsa, però, que es pot fer servir en qualsevol recepta i per acompanyar qualsevol altre tipus de plat, com ara carn o peix

Barreja els ingredients fins que s'incorporin bé i la salsa agafi la textura desitjada. Pot ser més espessa o més líquida, però idealment ha de quedar líquida, de manera que tots els ingredients s'hagin barrejat del tot i no quedin més grumolls que els que puguin generar el pa i els fruits secs, un toc lleugerament cruixent que fa del romesco una salsa especial. Serveix la salsa en una salsera i posa-la al mig de la taula per a que tothom hi pugui anar sucant. La màgia del romesco és compartir-la entre tots, i no servir-ne una mica a cada plat. Pots fer-ho, si vols, però una calçotada rústica sempre és molt més divertida.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!