Els carrers engalanats són el principal atractiu d'algunes de les festes majors dels barris de Barcelona. Cada any, els carrers de Gràcia o de Sants són el centre de totes les mirades durant el mes d'agost. A Sants, però, s'hi fa molt més que decorar carrers; amb una llarguíssima llista d'activitats programades durant tota la setmana, Sants es converteix en el pulmó cultural i gastronòmic de Barcelona durant uns dies. Una de les activitats que més èxit ha tingut enguany és el Correcallos, un autèntic festival de cuina catalana per descobrir alguns dels millors restaurants de la ciutat.

Una activitat diferent

Ni concerts, ni vermuts musicals, ni cercaviles: la millor activitat de la festa major de Sants és el Correcallos. Una peregrinació per diferents bars i restaurants del barri per tastar alguns dels millors callos de la ciutat. La idea va sorgir d'un grup d'amics que, de broma, es van proposar organitzar un Correcallos. "I si fem un Correcallos, en comptes d'un Correbars?", deien, sense gaire esperança que el projecte tirés endavant. Esperaven reunir una cinquantena de persones entre amics i coneguts, però la seva idea s'ha fet realitat amb un èxit que no s'esperaven.


Hem parlat amb el Camarada Capipota, l'autoproclamat secretari general de la Comissió de Callistes de Sants. Una organització que prefereix mantenir l'anonimat i que s'ha encarregat de coordinar l'activitat. El Camarada Capipota explica que "pensàvem que reunir 100 persones seria un èxit, però hem rebut més de 300 sol·licituds". Ens explica que han hagut de dir prou a molta gent perquè la infraestructura del Correcallos no estava pensada per a tantes persones. "Se n'ha anat de mare", afirma.

Se serveix mitja ració de callos, pa i una canya per 3,50 €

Èxit assegurat

Bona companyia, bon ambient i bons callos. Tres ingredients que asseguren l'èxit d'una festa que, malgrat celebrar només una primera edició embrionària, s'assegura un relleu al barri que es pot acabar convertint en tradició. "L'any que ve ho organitzarem amb tiquets i ho muntarem millor per poder donar resposta a tota la gent que vol venir" afirma el Camarada Capipota. A cadascun dels quatre bars que es visiten durant el Correcallos (Kop de mà, Bodega 1940, L’Anxoveta de Sants i la Taverna la Bauxa) se serveix mitja ració de callos, pa i una canya per 3,50 €. Uns preus populars que serveixen per celebrar la cuina popular i tradicional del barri.

Malauradament, si encara no havies avisat, ja no ets a temps d'anar-hi. El Correcallos d'enguany ja està complet. Malgrat funcionar sense tiquets, la Comissió de Callistes de Sants serà la primera a arribar a cada local per donar el tret de sortida, a partir de les 18:30 h, al Correcallos de cada establiment. Una iniciativa popular autoorganitzada que demostra la força de les tradicions locals i el bon estat de salut de la cuina catalana en barris com el de Sants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!