Les postres de la Mercè tornen a estar disponibles a desenes de pastisseries de la ciutat de Barcelona, i de la província, per celebrar la seva Festa Major, com cada 24 de setembre. Aquestes postres van sorgir de forma improvisada durant un àpat que el cuiner Jordi Vilà (Premi Nacional de Gastronomia) va oferir al seu amic, el reconegut pastisser Antonio Bachour, el dia de la Mercè de l’any 2021. Tots dos, en adonar-se que Barcelona no tenia unes postres per celebrar la seva Festa Major, van posar fil a l’agulla i Bachour va elaborar un pastís amb base d’ametlles i figues.
L'inici d'una tradició
Un any més tard, el 2022, el Gremi de Pastisseria de Barcelona va agafar el testimoni i va compartir amb els establiments agremiats la recepta del pastís. L’èxit va ser rotund i des de llavors, la seva popularitat ha crescut: cada any més pastisseries l'ofereixen durant els dies previs i posteriors a la Mercè, i enguany en seran prop d’un centenar. El pròxim dimecres 24 de setembre a les 14 h, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, rebrà a l'Ajuntament una delegació del Gremi de Pastisseria, que per primer cop li oferirà les postres de la Mercè en un acte institucional.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona és un dels pilars fonamentals per promoure, dignificar i divulgar la feina dels pastissers barcelonins
Es tracta d'un pastís amb base d'ametlles que va recobert per una capa de figues. Segurament és la fruita més icònica de la temporada de tardor, amb un sabor dolç deliciós que la converteix en una fruita ideal per commemorar la Mercè. A més, les figues són fresques i senceres (tallades a trossos), però no són ni una melmelada ni un concentrat; la qualitat dels ingredients utilitzats és un dels símbols d'identitat del Gremi de Pastisseria de Barcelona.
La importància del gremi
El Gremi de Pastisseria de Barcelona és un dels pilars fonamentals per promoure, dignificar i divulgar la feina dels pastissers barcelonins. Les postres de la Mercè no són l'únic dolç emblemàtic de la ciutat. Fa uns mesos el Gremi presentava les postres emblemàtiques de Catalunya 2025 i escollia el braç de gitano com a elaboració guardonada. Miquel A. Zaguirre, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, destacava que "es tracta d'unes postres molt arrelades a la tradició culinària catalana i que estan en constant evolució"; per tant, són unes postres ben vives avui dia. Per la seva banda, Paqui Perona, representant de l'Associació de Veus Gitanes, explicava la vinculació del poble gitano amb la tradició de la cuina dolça. Una tradició que es remunta al segle XIX i que va estretament vinculada a l'ofici de calderer, una feina sovint feta per gitanos. Els treballadors s'encarregaven de netejar els estris i calderes de coure que els pastissers feien servir per preparar els seus dolços. Com a compensació, a més de diners, els artesans pagaven amb dolços els treballadors gitanos.