És una base molt similar a la Tarta típica de Portomarín o a la Tarta de Santiago. Per tant, és un pastís d'ametlla... d'aquelles tan bones i particulars, i decorat amb fruita de temporada, com és la figa fresca.

Aquest és el típic pastís que és més bo del que aparenta... i que combina molt bé amb una copeta de Moscatell, Oporto o Pedro Ximénez

Ingredients

300gr. farina fluixa

200gr. mantega

200gr. ametlla en pols

200gr. ametlla en gra

400gr. sucre

4 ous

10 gotes d'essència de llimona

1 xarrup de Pedro Ximénez

Preparació
1.

Necessitarem quatre ous, si són ecològics millor.

2.

Comencem per barrejar els ous amb el sucre...

3.

... i batre-ho una mica.

4.

Afegim la farina... barregem de nou... i ho haurem de treballar durant mitja horeta. Jo utilitzo la meva fantàstica KitchenAid.

5.

Pesem la mantega...

6.

... que repartirem a trossos.

7.

Utilitzarem dos tipus d'ametlla: en pols i en gra.

8.

Meitat i meitat. La reservem.

9.

També li afegirem un bon raig de Pedro Ximenez.

10.

Aproximadament... un xarrup.

11.

Mentre va donant voltes la màquina, anirem pelant les nostres figues.

12.

És important que estiguin en el seu punt, és a dir, madures però fermes... que es deixin pelar.

13.

Perfecte. Les reservem.

14.

També l'essència de llimona, que podeu comprar en qualsevol herbolari.

15.

Deu minutets més... i ja ho tindrem apunt.

16.

Aboquem tota la massa en un motlle de silicona rodó... i preescalfem el forn 200 graus.

17.

Repartiu bé la massa.

18.

Ho enfornem uns 25-30 minuts.

19.

Poc a poc... s'anirà coent.

20.

Quan ja estigui, punxeu amb una varilla de ferro: si surt bruta és que li falta cocció.

21.

El desenmotllem...

22.

... i el deixem refredar una estoneta.

23.

Mentre, podem anar tallant les figues a rodanxes.

24.

Escalfem una mica de gelatina de poma de pastisseria.

25.

D'entrada, pintem amb gelatina tot el pastís.

26.

Així s'enganxaran millor les figues.

27.

Decoreu amb una mica de gràcia i pinteu amb abundant gelatina les figues.

28.

Que quedin ben brillants.

29.

El posem en cartró i blonda... i ja el tenim acabat. No he volgut fer una decoració massa carregada... ni cap farciment. És una massa molt bona per menjar sola. No queda pas sec.

30.

Voleu tastar-ne un tall?

31.

Bon Profit!