El fricandó és un plat clàssic de la cuina catalana que evoca records de casa i tradició. La seva carn tendra i la seva salsa gustosa i reconfortant són el resultat de tècniques acurades i un coneixement profund de la cuina casolana. Si vols recrear el fricandó de què solies gaudir a casa de la teva àvia, aquí et revelem tres trucs per aconseguir-ho amb èxit.

3 trucs per fer el millor fricandó

Selecció de la carn adequada

El primer pas crucial per a un fricandó melós és triar la carn adequada. La vedella és l'elecció tradicional, preferiblement tallada a filets fins i tendres. És important buscar talls de carn ben marmolejats, ja que això assegurarà que el fricandó tingui prou greix per mantenir-se tendre durant la cocció lenta. Un consell addicional és marinar la carn abans de cuinar-la. Pots preparar una marinada simple amb vi negre, vinagre, all, ceba i herbes aromàtiques com a farigola i romaní. Deixa que la carn reposi a la marinada durant almenys una hora, o idealment durant la nit, perquè absorbeixi tots els sabors i s'estovi encara més.

El fricandó és un plat clàssic de la cuina catalana que evoca records de casa i tradició

Cuina lenta i baixa

El secret per a un fricandó veritablement melós rau en la cocció lenta i a foc baix. Això permet que la carn s'estovi gradualment i que els sabors es desenvolupin plenament a la salsa. Una vegada que hagis daurat els filets de carn en una paella calenta amb una mica d'oli, trasllada'ls a una olla gran i agrega la marinada, juntament amb brou de carn o aigua suficient per cobrir la carn per complet.

uwe conrad PJBDItb1tpg unsplash
Cocció lenta per a un bon fricandó / Foto: Unsplash

Deixa que el fricandó es cuini a foc molt baix durant almenys una hora, o fins i tot dos si és possible. La clau és tenir paciència i permetre que la calor lenta faci la seva màgia, transformant la carn en una textura tendra i suculenta que es desfà a la boca.

Espessint la salsa i afegint cremositat

Per aconseguir una salsa rica i espessa que recordi a la de la teva àvia, pots utilitzar un truc senzill: afegir una mica de farina o maicena al final de la cocció. Barreja una cullerada de farina amb una mica d'aigua freda per formar una pasta suau, i després afegeix-la a l'olla amb el fricandó. Regira bé i deixa que la salsa bulli a foc lent fins que espesseixi.

XN. Fricandó amb fredolics (1)...
Fricandó, un clàssic de la cuina catalana / Foto: Unsplash

A més, pots agregar un toc de cremositat a la salsa al final de la cocció. Una cullerada de crema espessa o fins i tot una mica de mantega poden elevar el sabor i la textura del fricandó, donant-li aquest acabat luxós que el fa irresistible. Seguint aquests tres trucs simples, podràs recrear el fricandó melós i reconfortant que tant et recorda a la cuina de la teva àvia. Amb una mica d'atenció als detalls i molt amor pel menjar casolà, cada mos et transportarà de tornada a aquests càlids records de família i tradició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!