L'alimentació saludable és innegociable si ens volem mantenir ferms i viure molts anys en bones condicions. Ja hem parlat en anteriors ocasions d'esmorzars secrets o rutines poc conegudes per arribar vius a la barrera dels cent anys. Ara, un informe de la Universitat d'East Anglia (Regne Unit) ha sentenciat que afegir una fruita poc usual a la dieta de les persones que oscil·len entre els 50 i 80 anys, podria ajudar a millorar la memòria i la funció cerebral. Així doncs, la incorporació d'aquest ingredient previndria malalties neurodegeneratives com l'alzheimer, que actualment pateixen unes 800.000 persones en tot l'Estat espanyol.
La fruita que has de menjar si tens més de 50 anys
El doctor David Vauzour, investigador principal de la Facultat de Medicina de Norwich, estima que “la demència podria afectar unes 152 milions de persones l’any 2050”. Atès que actualment no hi ha cap cura coneguda, considera fonamental explorar canvis en l’estil de vida, com ara l’alimentació, que puguin contribuir a reduir el risc i l’impacte d’aquesta malaltia. Aquí entren en joc els nabius.

La recerca britànica indica que el consum regular dels nabius pot contribuir a millorar la memòria, la funció cognitiva i la salut vascular, així com ajudar a controlar els nivells de colesterol. Aquestes propietats es deuen principalment a l’alt contingut en compostos fenòlics, especialment antocianines, que tenen un potent efecte antioxidant i antiinflamatori. En un context en què les malalties neurodegeneratives, com la demència, augmenten progressivament, aquests resultats subratllen la importància d’adoptar hàbits alimentaris saludables com a mesura preventiva.
El consum regular dels nabius pot contribuir a millorar la memòria, la funció cognitiva i la salut vascular, així com ajudar a controlar els nivells de colesterol
Un sol grapat de nabius conté 14 mil·ligrams de vitamina C, fet que suposa el 25% de les necessitats diàries. Però destaca, sobretot, pel baix contingut calòric. Uns 100 grams aporten 42 calories, segons explica la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN).

L'origen dels nabius: receptes catalanes increïbles
Els nabius són originaris de regions fredes d’Amèrica del Nord, on les poblacions indígenes ja en coneixien les propietats medicinals i nutricionals. Amb el temps, el cultiu d’aquesta fruita s’ha estès a altres parts del món, incloent-hi zones d’Europa amb climes temperats. Actualment, els Estats Units i el Canadà són els principals productors mundials, tot i que països com Espanya, Polònia i el Perú han incrementat notablement la seva producció. La seva popularitat ha crescut tant pel seu valor nutricional com per la seva versatilitat a la cuina i la seva presència en dietes orientades a la salut i la prevenció de malalties cròniques.
Traslladant-ho de la ciència a taula i dels informes als fogons, els nabius són versàtils i ofereixen possibilitats que desconeixem al receptari de casa nostra. Des d'opcions més fresques com els gelats de pal de nabius, o receptes ben nostrades com la crema catalana de festucs amb nabius, fins a idees més clàssiques com l'amanida fresca amb formatge manxec, ametlles i nabius. Un menú cent per cent saludable, i amb els nabius com a fil conductor per millorar la nostra memòria, podria ser: de primer plat, amanida de formatge de cabra amb vinagreta de nabius i nous de macadàmia; de segon plat, magret d’ànec amb reducció de vi negre i nabius del Pirineu; de postres, empanada dolça de poma i nabius amb anisats. Bon profit!