El ferro és un mineral essencial per a l'organisme humà, ja que exerceix un paper fonamental en la producció d'hemoglobina, una proteïna present als glòbuls vermells que transporta oxigen des dels pulmons a totes les cèl·lules del cos. A més, el ferro també és crucial per al bon funcionament del cervell, ja que contribueix al desenvolupament cognitiu i a la funció neuronal adequada. Per tant, consumir aliments rics en ferro pot ajudar a mantenir una memòria i una funció cognitiva saludables.

L'aliment ideal per a la memòria

Un dels aliments més rics en ferro i que pot ajudar a reforçar la memòria és l'espinac. Aquesta verdura de full verd fosc és coneguda pel seu alt contingut de ferro, així com per la seva abundància en vitamines i antioxidants que beneficien la salut cerebral. L'espinac és una excel·lent font de ferro no hemo, la forma de ferro que es troba en les plantes, i el seu consum regular pot contribuir significativament a assolir els requisits diaris de ferro.

nathan dumlao m6DAgQyxjAo unsplash
Fulles d'espinacs al natural / Foto: unsplash

El ferro exerceix un paper crucial en el transport d'oxigen a través del corrent sanguini cap al cervell. Una adequada oxigenació cerebral és fonamental per al funcionament adequat de les cèl·lules cerebrals i la formació de noves connexions neuronals, la qual cosa al seu torn pot millorar la memòria i el rendiment cognitiu. A més, el ferro també participa en la producció de neurotransmissors com la dopamina i la serotonina, que estan involucrats en la regulació de l'estat d'ànim i la funció cognitiva.

El ferro exerceix un paper crucial en el transport d'oxigen a través del corrent sanguini cap al cervell

A més de ser ric en ferro, l'espinac també conté altres nutrients que beneficien la salut cerebral, com la vitamina K, l'àcid fòlic i els antioxidants com la luteïna i la zeaxantina. La vitamina K, per exemple, és important per a la formació d'esfingolípids, un tipus de greix present a les membranes cel·lulars del cervell que contribueix a la funció cognitiva. L'àcid fòlic, d'altra banda, és crucial per a la síntesi de l'ADN i l'ARN, processos que són essencials per a la formació de noves cèl·lules cerebrals i la transmissió de senyals neuronals.

gil ndjouwou 3YTtK5LRtDI unsplash
Espinac, un aliment ple de nutrients / Foto: unsplash

Per obtenir el màxim benefici de l'espinac i el seu contingut de ferro, és important consumir-lo juntament amb aliments rics en vitamina C, com els cítrics, els tomàquets o les maduixes. La vitamina C millora l'absorció de ferro no hemo, ajudant l'organisme a aprofitar al màxim el ferro present en l'espinac i altres aliments vegetals.

En resum, l'espinac és un aliment ric en ferro que pot ajudar a reforçar la memòria i millorar la funció cognitiva. El seu contingut de ferro, juntament amb altres nutrients beneficiosos per al cervell, fa que sigui una opció excel·lent per incloure en una dieta equilibrada i saludable. Incorpora l'espinac en amanides, batuts, saltats o sopes per gaudir dels seus beneficis per a la salut cerebral i millorar la teva memòria a llarg termini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!