La ressaca és, a efectes pràctics, el malestar que tenim l'endemà d'una nit de borratxera. Si filem més prim, la ressaca és, en realitat, l'efecte negatiu de l'excés d'alcohol al nostre organisme. A grans trets, és un malestar provocat per un alt contingut d'alcohol en sang que fa que el nostre fetge pateixi i ens genera efectes com el mal de cap o el cansament. Per combatre i prevenir la ressaca, és molt important beure aigua perquè l'alcohol deshidrata. Ara bé, si realment volem minimitzar els efectes d'aquesta tan indesitjada conseqüència del consum d'alcohol, hi ha un aliment que, si el mengem, ens pot ajudar a fer-li front.
Un aliment contra la ressaca
La revista Journal of Functional Foods publica un article científic en què estudia de quina manera, alguns aliments en concret, ajuden l'organisme a combatre els efectes de l'alcohol. Al resum de l'article, els autors, Jong-Hwa Kim, Dohyun Woo, YoHan Nam, Jihye Baek, Ji-Yeon Lee, i Wonyong Kim, expliquen que "el consum excessiu d'alcohol produeix malestar a través de l'acumulació d'acetaldehid per via hepàtica. Alguns bacteris probiòtics, com el Lactiplantibacillus plantarum o el Bifidobacterium, tenen la capacitat de neutralitzar l'acetaldehid; tanmateix, hi ha una falta d'evidència en la seva eficàcia en aplicacions alimentàries. En aquest estudi, s'ha avaluat si el formatge probiòtic que conté Lactococcus lactis LB1022 i Lactiplantibacillus plantarum LB1418 té algun efecte en la metabolització de l'alcohol i en l'alleugeriment de les conseqüències hepàtiques". És a dir, que l'estudi analitza si el formatge pot ajudar a reduir els efectes de la ressaca.
Els científics conclouen que el formatge sí que té la capacitat de reduir els efectes de la ressaca
Les conclusions de l'estudi
Els científics conclouen que el formatge sí que té la capacitat de reduir els efectes de la ressaca. Les conclusions de l'estudi són que "podem demostrar que el formatge pot alleugerir les ressaques i reduir les concentracions d'alcohol i acetaldehid en sang.
A més, s'ha demostrat que el formatge té la capacitat de regular l'oxidació dels àcids grassos hepàtics i la inflamació produïda per la ingesta d'alcohol". Les proves que han servit per arribar a aquestes conclusions s'han fet amb animals de laboratori, seguint les pautes de la Korean Food and Drug Administration (KFDA) i s'han realitzat amb mostres de formatge molt concretes.
Tanmateix, encara que aliments com el formatge puguin ajudar a reduir els efectes de la ressaca, la millor manera per tenir-ne menys, o directament per no tenir-ne, és reduir o eliminar el consum d'alcohol. A més, hidratar-se també és clau per assegurar-nos que el nostre organisme funciona correctament.