Poques fruites desperten tant consens com la mandarina. Dolça, sucosa, fàcil de pelar i perfecta per portar a la bossa o la motxilla, s'ha guanyat el seu lloc com una de les fruites favorites durant els mesos més freds de l'any. D'octubre a març, la seva temporada brilla amb força en mercats i fruiteries, i és habitual que moltes persones allarguin el seu consum fins a esgotar les últimes unitats disponibles. Tanmateix, malgrat la seva popularitat, hi ha un detall que sol passar desapercebut i que podria marcar la diferència entre menjar simplement sa o aprofitar al màxim tots els beneficis d'aquesta fruita cítrica. L'advertiment no la llança qualsevol: prové de Cristina Lora, experta en seguretat alimentària i tecnòloga alimentària, qui ha posat el focus en un gest molt comú que, segons afirma, hauríem d'evitar tant sí com no si volem beneficiar-nos realment del que ofereix la mandarina.

Una experta alimentària alerta de l'error en menjar mandarines

Lora es refereix concretament als petits fils blancs que recobreixen els grills, també coneguts com a albedos. Moltes persones els retiren sistemàticament abans de menjar la mandarina per una qüestió de textura o perquè simplement els resulta poc desitjable. Però, segons explica aquesta especialista, fer-ho és un error. Lluny de ser una part inútil o desagradable, aquests fils contenen fins a 20 vegades més compostos fenòlics que la polpa, la qual cosa els converteix en un potent aliat antioxidant. A més, són una font important de pectina, una fibra natural que contribueix a reduir els nivells de colesterol LDL, l'anomenat “colesterol dolent”, en sang. En altres paraules, aquest gest gairebé automàtic de pelar en excés la mandarina és privant al cos d'una font excepcional de nutrients.

Moltes persones són grans amants de les mandarines / Foto: Unsplash
Moltes persones són grans amants de les mandarines / Foto: Unsplash

Resulta que els fils blancs de la mandarina són una font excel·lent de nutrients

El missatge de Cristina Lora s'ha viralitzat ràpidament, generant tota mena de reaccions. Alguns s'han sorprès en descobrir que aquests “fils molestos” eren en realitat una joia nutricional; d'altres han confessat que no sabien ni que tenien nom. Per descomptat, no han faltat els qui fan broma sobre el temps que inverteixen alguns coneguts pelant a consciència cada grill, sense saber que estaven perdent el millor.

Els seus hilitos blancs poden considerar-se joies nutricionals / Foto: Unsplash
Els seus filets blancs poden considerar-se joies nutricionals / Foto: Unsplash

Encara que la temporada de mandarines ha arribat a la seva fi, el consell queda anotat per a quan tornin al fruiter. La pròxima vegada que n'agafis una, recorda que no fa falta que sigui perfecta visualment: l'important és a l'interior. I si aquests fils blancs et semblen lletjos o incòmodes, pensa en tot el que t'aporten abans de tirar-los. Menjar-se'ls és cuidar la salut sense esforç

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!