El plàtan és una fruita que es pot menjar a l'esmorzar, el berenar o el dinar i és molt fàcil de combinar amb altres aliments, com amb els batuts o en iogurts, per exemple. Menjar freqüentment 2 porcions (100 calories) d'aquesta fruita et dona molts beneficis: és rica en hidrats de carboni (sucres), també té molt potassi i estimula a eliminar molt líquid retingut en l'organisme. El plàtan té enzims digestius que ajuden a descompondre en petites molècules tot el que menges o beus. Conté amilasa, que és necessària per trencar midons (pastes, patates o pa) i és rica en maltasa, que és un enzim que descompon la maltosa.

🍌 Els millors aliments per als més petits

Beneficis de menjar plàtan

El plàtan té 467 mil·ligrams de potassi, amb la qual cosa menjar dues peces al dia t'ajudarà a controlar el ritme cardíac. D'altra banda, conté vitamina B6, que ajuda a prevenir l'anèmia i malalties coronàries. És una de les fruites per excel·lència dels esportistes, ja que ajuda a la recuperació després de l'exercici. Tanmateix, com en tot aliment, abusar-ne tampoc no és beneficiós per al cos.

Grapats de plátanos
Grapats de plàtans / Foto: Unsplash

Efectes secundaris i contraindicacions

Pel que fa a les contraindicacions, en una persona normal, no hauria de produir grans efectes el fet de tenir una dieta rica en plàtan, a part del guany de pes pel consum de carbohidrats, però aquest aliment és ric en potassi, per la qual cosa, en algunes situacions especials com en els malalts renals, s'acumularia aquest potassi al cos perquè no s'elimina correctament i podria ocasionar problemes per a la salut. D'altra banda, una altra recomanació generalitzada és que procuris que els plàtans no es colpegin, perquè els colpejats es fermenten i provoquen infeccions intestinals. Convé en aquests casos que quan mengis plàtans retiris totes les parts lletges o tacades.

Plátanos grocs
Plàtans grocs / Foto: Unsplash

Desmentint mites sobre el plàtan

Existeix un estudi que desmunta mites com que el contingut glucèmic en el plàtan el converteix en un producte no apte per als diabètics o que pot produir augment de pes, quan, com totes les fruites, l'índex glucèmic és baix i, d'altra banda, les aportacions de vitamines i minerals són altament beneficioses. D'aquesta manera, vuit de cada deu consideren que el plàtan no és un aliment indigest i més de la meitat coincideix que el consum de plàtan no és perjudicial per als diabètics ni produeix un augment de pes. Així mateix, aquest aliment es converteix en un aliment recomanable per a les hores de pica-pica per gairebé el 85 % dels experts, i més del 70% recomana l'esmorzar o el mig matí com els moments del dia més adequats per consumir-lo. També esdevé un bon aliat per a la pràctica esportiva per gairebé el 100% dels experts.