Incloure una petita porció de xocolata negra en la teva dieta diària pot ser més beneficiós del que sembla. Encara que moltes vegades la xocolata s'associa amb un caprici poc saludable, diversos estudis recents apunten que el consum moderat de xocolata amb alt contingut en cacau podria tenir un efecte positiu sobre la pressió arterial, especialment en persones que presenten xifres elevades o en el límit del considerat normal. El secret està en els flavanols, uns compostos naturals presents al cacau. Aquests antioxidants, i en particular un d'anomenat epicatequina, ajuden a millorar la salut dels vasos sanguinis en afavorir la producció d'òxid nítric, una molècula que provoca que les artèries es relaxin i es dilatin.

Això passa amb la teva pressió arterial si menges xocolata negra

Aquest efecte fa que la pressió exercida per la sang sobre les parets arterials disminueixi de manera moderada, però significativa. Segons les investigacions, després de consumir xocolata negra durant entre dues i quatre setmanes, la pressió sistòlica, el número superior, pot baixar entre 2 i 4 mmHg, mentre que la pressió diastòlica, el número inferior, pot reduir-se d'1 a 2 mmHg. Encara que aquests descensos semblin petits, a llarg termini poden reduir el risc de tenir malalties cardiovasculars, com infarts o accidents cerebrovasculars.

Xocolata negre / Foto: Unsplash
Xocolata negra / Foto: Unsplash

Això sí, no totes les xocolates valen. Perquè es produeixin aquests beneficis és necessari que la xocolata tingui almenys un 70% de cacau, ja que és allà on es concentren els flavanols. Les versions amb menys cacau o la xocolata amb llet amb prou feines contenen aquests compostos, i solen tenir a més sucres afegits, la qual cosa anul·la qualsevol efecte positiu. La quantitat també importa: l'ideal és consumir entre 6 i 25 grams al dia, la qual cosa equivaldria a un o dos quadradets d'una tauleta estàndard.

És necessari que la xocolata tingui almenys un 70% de cacau

En general, menjar xocolata negra amb moderació és segur, però hi ha alguns aspectes que convé tenir en compte. Aquest tipus de xocolata conté una mica de cafeïna, per la qual cosa pot no ser recomanable prendre-ho a la nit si ets sensible a aquest estimulant. A més, algunes persones amb problemes com migranyes o reflux gàstric poden notar que la xocolata actua com a desencadenant dels seus símptomes. I, encara que contingui menys sucre que altres tipus, continua sent important controlar les porcions.

No totes les xocolates són iguals / Foto: Unsplash
No totes les xocolates són iguals / Foto: Unsplash

Com amb qualsevol canvi en l'alimentació, si tens problemes de salut o prens medicació, és aconsellable consultar abans amb un professional. Però en línies generals, incloure una mica de xocolata negra diàriament pot ser una manera deliciosa i natural de cuidar la teva pressió arterial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!