Menjar plàtan cada dia és un costum molt comú, sobretot entre els qui busquen mantenir una dieta equilibrada o practiquen esport de manera regular. Aquesta fruita tan popular destaca pel seu sabor dolç, la seva textura cremosa i el seu alt valor nutricional. És rica en vitamines, antioxidants i minerals com el potassi, per la qual cosa no és estrany que formi part dels esmorzars i berenars de moltes persones. Ara bé, encara que els seus beneficis són nombrosos, no tothom sap com pot afectar el consum diari de plàtan al fetge, un dels òrgans més importants del cos. Incloure aquesta fruita en la nostra dieta pot afavorir certes funcions hepàtiques, però si es consumeix en excés també podria generar efectes contraris, sobretot si es pateix alguna afecció específica.
Així t'afecta menjar-te un plàtan al dia
El plàtan és conegut per ser un gran aliat del sistema muscular i cardiovascular, però també pot beneficiar el fetge gràcies a la seva aportació de vitamina C i compostos antioxidants. Aquests elements ajuden a combatre l'estrès oxidatiu i protegeixen les cèl·lules hepàtiques davant el dany, una cosa essencial per mantenir un bon estat de salut. A més, el seu contingut en fibra millora la digestió i afavoreix l'eliminació de toxines, el que també contribueix a una millor funció hepàtica. Per a acabar-ho d'adobar, el potassi del plàtan no només cuida el cor, sinó que també ajuda a regular la pressió arterial i els nivells de glucosa en sang, factors que repercuteixen directament en la salut del fetge.

Tanmateix, com passa amb gairebé tots els aliments, abusar del plàtan no és recomanable. Malgrat que conté sucres naturals, com la fructosa, un consum excessiu pot sobrecarregar el fetge, especialment en persones amb fetge gras o diabetis. En aquests casos, el metabolisme dels sucres pot veure's alterat, i l'excés de fructosa pot acabar acumulant-se en forma de greix, agreujant el problema hepàtic. A més, els plàtans tenen un alt contingut calòric, la qual cosa pot dificultar la pèrdua de pes si es consumeixen en grans quantitats, un aspecte clau per als qui busquen millorar l'estat del seu fetge.

No és recomanable abusar d'ell en cas de fetge gras o diabetis
Hi ha certs perfils que han de tenir especial precaució. Per exemple, les persones amb insuficiència renal han d'evitar el consum de plàtan pel seu elevat contingut en potassi, que podria acumular-se a la sang i resultar tòxic. Els diabètics, per la seva part, l'haurien de moderar per la seva càrrega de carbohidrats. Fins i tot les persones que pateixen de migranyes freqüents podrien notar un empitjorament a causa de la tiramina, un compost present en aquesta fruita. En definitiva, el plàtan és saludable i nutritiu, però com sempre, la clau està en la moderació.