En un món on les dietes baixes en carbohidrats guanyen cada vegada més popularitat, és important recordar que no tots els carbohidrats són iguals. De fet, hi ha una àmplia varietat d'aliments rics en carbohidrats que són extremadament saludables i beneficiosos per al nostre organisme. Aquests carbohidrats "bons" provenen de fonts naturals i són plens de fibra, vitamines i minerals, essencials, per al funcionament òptim del cos. Aquí destaquem alguns dels carbohidrats saludables que definitivament hauries de considerar incloure en la teva dieta.

seriously low carb MIbQuo8EWCo unsplash
El pa sempre està en el punt de mira / Foto: Unsplash

1. Grans sencers

Els grans sencers són una excel·lent font de carbohidrats saludables. A diferència dels grans refinats, els grans sencers conserven totes les parts del gra, la qual cosa significa que mantenen la seva fibra, vitamines i minerals. Alguns exemples notables inclouen la quinoa, l'arròs integral, la civada, el bulgur i el blat sarraí. Aquests aliments no només proporcionen energia d'alliberament lent, sinó que també ajuden a millorar la digestió i reduir el risc de malalties cròniques.

És important recordar que no tots els carbohidrats són iguals

2. Llegums

Els llegums, com els fesols, llenties, pèsols i cigrons, són una altra excel·lent font de carbohidrats complexos. Són altament nutritius, rics en proteïnes i fibra, el que els fa particularment satisfactoris i beneficiosos per a la salut del cor i la regulació del sucre a la sang. A més, els llegums poden ajudar a millorar la salut del sistema digestiu i són una gran alternativa de carbohidrats per als qui busquen opcions baixes en greix.

engin akyurt CswUmX6JTvg unsplash
Els llegums són realment saludables / Foto: Unsplash

3. Fruites

Encara que la fruita conté sucres naturals, també és una font important de carbohidrats saludables a causa del seu alt contingut de fibra, vitamines, minerals i antioxidants. Les fruites com les baies, pomes, peres, taronges i plàtans poden oferir beneficis saludables, inclosa la reducció del risc de malalties cardíaques, millora de la digestió i prevenció de l'augment de pes.

4. Tubercles

Els tubercles, com les patates, batates i iuques, són rics en carbohidrats, però també estan plens de nutrients essencials. Proporcionen una bona quantitat de fibra, potassi i vitamines, especialment quan es consumeixen amb la seva pell. A més, els carbohidrats en els tubercles poden ajudar a millorar el rendiment esportiu en servir com una excel·lent font d'energia.

engin akyurt O9p8KIv39gA unsplash
La patata és un habitual de la dieta / Foto: Unsplash

5. Verdures de full verd i verdures crucíferes

Encara que no són altes en carbohidrats comparades amb els grups anteriors, les verdures de full verd i les crucíferes (com el bròcoli, col arrissada, espinacs i cols de Brussel·les) aporten una quantitat significativa de fibra i són riques en vitamines, minerals i antioxidants. Aquests carbohidrats són essencials per a una dieta equilibrada i ofereixen nombrosos beneficis per a la salut.

Incorporar una varietat d'aquests carbohidrats saludables en la teva dieta pot millorar el teu benestar general, proporcionant l'energia necessària per a les teves activitats diàries mentre et beneficies de la seva riquesa nutricional. La clau és triar carbohidrats complexos i naturals en lloc d'aquells que han estat processats i refinats, perdent molts dels seus valors nutricionals originals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!