De carns n'hi ha moltes i es poden coure de moltes maneres. Però quan parlem de punts de cocció de la carn, al que ens referim en realitat és a la manera de cuinar talls de vedella o de porc d'uns quatre centímetres de gruix en una planxa o graella. És a dir, com de cru o cuit volem que ens serveixin el nostre entrecot, per dir-ho fàcil i ràpid. Aquests són els 5 punts de cocció de la carn que pots demanar als restaurants.

5 punts de cocció de la carn

Si bé és cert que cada peça en concret (en funció de la raça d'animal i del tall específic que s'utilitzi) tindrà un punt de cocció més adient que un altre, la decisió final de com se servirà la carn la té sempre el comensal. Un filet de vedella pot ser més bo cuit al punt, però si al comensal li agrada més cuit, el més important és que el gaudeixi com vulgui. Els 5 punts de cocció de la carn van en una escala de més cru a més cuit.

Molt poc feta

La carn servida gairebé crua. El tall es cou amb la planxa (o graella) molt calenta i es deixa poc més d'un minut per cada banda. La intenció és segellar l'exterior de la peça i fer que a l'interior hi quedin tots els sucs que aporten sabor a la carn. L'interior queda vermell i sagnant i la cocció assoleix una temperatura màxima d'uns 45 graus aproximadament.

Poc feta

És la manera preferida de menjar carn de molts amants d'aquest producte. La peça queda força crua, però es cou una mica més que amb el primer nivell de cocció. Es cuina una mica més per cada banda i s'aconsegueix un interior igualment vermell i sagnant, però una mica més cuit. La temperatura interior que s'assoleix és d'uns 55 graus.

Se sol considerar la manera més segura de menjar carn. La peça manté la gran majoria de sabors, tot i que amb menys sucs i no tan sagnant

Al punt

Se sol considerar la manera més segura de menjar carn. La peça manté la gran majoria de sabors, tot i que amb menys sucs i no tan sagnant, però les tonalitats vermelles de l'interior s'apaguen una mica i el centre queda rosat. La carn es cou una mica més de cinc minuts per banda, perquè es cogui part de l'interior a més de la crosta exterior i s'assoleix una temperatura interna d'uns 65 graus.

Feta

També se l'anomena carn cuita a tres quarts. La peça queda completament cuita, amb tonalitats marrons a l'interior i sense sang, però també es perden gran part dels sucs que aporten sabor a la carn. La temperatura que s'assoleix és superior als 65 graus, cosa que assegura l'eliminació de qualsevol bacteri perjudicial.

Molt feta

La carn queda del tot marró tant per dins com per fora i es perden tots els líquids i sucs de l'interior. La peça comença a quedar seca i es perd tota tendresa que pogués tenir el tall. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!